OutiMara mie vaan mietin

Kaikki blogit puheenaiheesta Ihmisen mieli

Hyvikset ja pahikset

Ei ole kuulkaas olemassa mitään keskitietä. On mielipiteitä ja riippuen kenen sanomia ne ovat, ne ovat täydellisen hyviä tai täydellisen pahoja. Saako vastakkainasetella? Onko siitä mitään hyötyä? Kuka siitä hyötyy? Leikitään, että joutuisit perustelemaan mielipiteesi. Varoitus, se saattaa johtaa keskusteluun iänikuisten mantrojen toistelun sijaan. - Enemmistö paha, vähemmistö hyvä - Demokratia paha, ????

Selvien ja Epäselvien Ajatuksien Erot?

Hyvä opetus kirja opettaa lukijaa ajattelemaan loogisesti. Looginen ajattelu vaatii mielen ajatuksien selvitystä. Ajatuksien hallintaa ja tietoa siitä mistä mielen ajatukset saavat mielikuvat ja käsitteet.  Ajatukset, ideat ja käsiteet voivat olla epäselviä, jos ei pidä ajatuksista tarkkaa huolta.

Muutamia lauseita tässä kirjoituksessa * on käänetty kirjasta, McInerny, D.Q.. Being Logical: A Guide to Good Thinking (p. 7). Random House Publishing Group. Kindle Edition.

Luonto on rauhoittava syli

Lähimetsät ja luonto eivät koskaan pelottaneet minua lapsena. Tunsin syvää turvallisuutta siitä, kun alakoulun koulumatka kulki halki kangasmetsän. Metsän puut seisoivat järjestyksessä ja ainoastaan  pienet myrskyt kaatoivat tuttuja puita matkan varrelta. Luonnon omat hakkuut muuttivat metsämaisemaa hillitysti. Piilotin kouluun tehdyt eväsleivät tietyn kannon alla olevaan onkaloon ja söin ne takaisintulomatkalla koulusta kotiin.Tunsin kehossani polkujen rytmit ja kuulin metsän äänet turvallisiksi.

Koetko sääliä robotteja kohtaan?

Kävelijärobotit ovat nykyään melko kehittyneitä. Tähän on liittynyt testejä joissa niitä tönitään. Näkyvyys on ollut suurta ja asian ympärille on kehittynyt nettimeemejä. Ja niiden perustalta voi huomata että osa on kokenut niitä kohtaan sympatiaa. Mielestäni hyvä esimerkki tästä on kevyesti komediallinen hyväntekeväisyyskampanjaparodia. Robotteihin voidaan kohdistaa teemoja joita tavallisesti nähdään eläinten oikeuksien puolustamisessa.

Ihmisen ajatuksien energiaa

Ihminen ajatuksien kautta voi luoda itselle hyvän tulevaisuuden

Ihmisellä on kyky ajatella, se on ainoa alue missä ihmisellä on 100 % itsenäisyys ajatella omia ajatuksia vapaasti.

Aivon halontaa - ja hieman hiustenkin

Nykyään lääketieteessä tehdään joissain tilanteissa leikkaus jossa aivopuolet erotetaan (hemispherectomy). Syynä on usein epilepsia. Leikkaus tehdään yleensä nuorille joiden aivot ovat joustavampia ja muokkautuvat pärjäämään yhdellä aivopuoliskolla paremmin. He ovat tietoisia, tai käyttäytyvät vähintään kuin hyvin vakuuttavat filosofiset zombiet.

Mielen hitaudesta

"You have failed me, brain" huutaa "Deadpool" -hahmo eräässä sarjakuvassa. Tämä on tietenkin siinä mielessä humoristista että on hyvin vaikeaa metauttaa itsensä täysin irti aivoistaan. Mutta ihmiset osaavat syyllistää muita tahoja. On helpompaa löytää vika muista kuin itsestä.

Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi

Perinteisesti tietoisuutta ja ajattelua on lähestytty arkijärjen ja itsereflektion kautta. Tätä kautta on syntynyt hyvin tietynlainen käsitys. Tarkalleen ottaen käsitys siitä mikä on vapaan tahdon ja syyn ja seurauksen välinen suhde. Nykyään kun tämän rinnalle ellei peräti tilalle on tullut aivokeskeinen neurologia, voidaan huomata että monesti nämä ajattelutavat antavat keskenään erilaisia tuloksia. Näitä miettiessä on kenties hyvä miettiä asiaa aivan alusta ja jatkaa siitä eteenpäin.

Teologian maailmassa

Mitä tekee avioliitolla ilman Jumalaa?

Nykyaikana avioliittoasiasta tupataan keskustelemaan lähinnä homoseksuaalisuuden yhteydessä. Tässä monet argumentit ovat sen tyylisiä että niissä on vahvasti uskonnollinen sävy. Perusteluina on esimerkiksi se, että Jumala on säätänyt avioliiton eikä ihminen voi vain päättää ja säätää siihen liittyviä asioita mielensä mukaan. Tässä kontekstissa hieman hämmentävää on se, että tässä vastustetaan enemmän kristittyjen homoseksuaalien kuin ateistien heteroseksuaalien avioliittoa. Siltä kannalta että miksi avioliitolla pitäisi olla edes merkitystä uskonnollisen kontekstin ulkopuolella.

En se ollut minä - aivoni panivat minut tekemään sen!

"...by intelligence I mean the power and facility to choose between options–this coincides with the Latin etymology of “intelligence,” namely, “to choose between”."
(William Dembski)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä