OutiMara mie vaan mietin

Heitä Jari koraani!

Tanskassa kuohuu. Koraania heiteltiin. Katso käyttäjän @sotiridi twiitti: https://twitter.com/sotiridi/status/1119319944393572352?s=09 Jari Tervo. Tasapuolisuuden nimissä, jos siusta uskontojen pilkkaaminen on jees, viskaappa koraani suorassa lähetyksessä. Jari Tervon Raamatun heitosta tutkintapyyntö https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000343653.html Mikä oli reaktio Suomessa punaniskajunttijuopponaistenjalastenhakkaajien keskuudessa? Ja mikä oli reaktio Tanskassa? Ylen mukaan on jees viskellä raamattua, mutta ei ole jees viskoa koraania, koska se voi loukata ja aiheuttaa juttuja. https://yle.fi/uutiset/3-10740601 Ja Ylen raporttihan ei ole vissiin jatkunut. Siis siitä, ketkä siellä nyt riehuu ja miksi. Lähiöt palaa. Eläköön sanan- ja uskonnonvapaus! Katso käyttäjän @sotiridi twiitti: https://twitter.com/sotiridi/status/1119306785544986624?s=09

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (123 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja kuka Tanskassa olikaan asialla:

Far-right Danish politician burns Muslim holy book

Extremist right party leader provokes Muslims’ Friday prayer in front of parliament held to protest New Zealand attacks

Last Friday, at least 50 Muslims were killed and as many injured when a terrorist -- identified as Australian-born Brenton Tarrant, 28, -- entered the Al Noor and Linwood mosques in Christchurch, New Zealand and shot worshippers in cold blood, including four children younger than 18.

https://www.aa.com.tr/en/europe/far-right-danish-p...

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ja pointtisi oli siis, että elä viskele koraania? Saattaa joku suuttua?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän tietoa mitä olisi tapahtunut jos olisi vain heittänyt, mutta kun poltti koraanin. Ja vielä siinä yhteydessä kun muslimit protestoivat 50 ihmisen ampumista Uudessa Seelannissa moskeijiin, joukossa lapsiakin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #11

Seijalle taas kerran pisteitä kokonaisuuden esille tuomisesta. Hieman on vaikea ymmärtää niitä blogisteja ja heidän tarkoitusperiään, jotka tuovat itselle mieluisia osatotuuksia esille. Heitä on kyllä useassa puolueessa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #22

Taidat kyllä itsekin osatotuuksien esille tuomisen. Etkä aina vastaa vaikeisiin kysymyksiin vaan vedät keskustelun tasollesi sopivaksi, eli henkilökohtaisuuksiin, kuten nytkin.

Tämä on tämän päivän Eurooppaa ja lisääntyy muslimiväestön nopeasti kasvaessa. Ei näitä meidän uutisissa näy, niin hyvä tuoda esille, että hiukan tiedetään mitä tapahtuu.

Typerää ja tarkoituksellista provosointia mielestäni, mutta osoittaa kyllä mihin ollaan menossa. Sisäinen turvallisuus murtuu, jos ei olla vieraille mieliksi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #30

Hölmöihin kysymyksiin jätän useimmiten vastaamatta. Vaikeista ja haastavista taas pidän.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #36

Minusta kysymys mihin et vastannut ei todellakaan ollut hölmö ja vieläkin erittäin aiheellinen. Näyttää siltä, että samaa tasoa ei tässä pikku kasvuoyrähdyksessä saavuteta ja ollaan laskevalla käyrällä. Suomalaiset köyhtyvät ja sitä tullaan peittämään velanotolla.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #11

Ai että ihan poltti koraanin. Jestas. Ootko youtubesta kattellu montako raamattua on palanut?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #11

Kas kun tuolla videopätkällä josta tilanne ilmeisesti alkoi, ei kukaan polta mitään.
Eikähän tähän Tanskan juttuun kannata vetää Uusi Seelantia. Voidaanhan sitten ottaa vaikkapa Charlie tai Tukholma tai Turku jne. Kannattaa pysyä asiassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #55

Siinä on ilmeisesti sekoitettu kaksi Paludanin provoa:

Mr. Paludan has previously set fire to a book he said was the Quran, the sacred book of Islam, and streamed the event live on Facebook. Two years ago, he defended a man against a criminal charge of committing a similar act — brought under a blasphemy law that has since been repealed — by calling the book’s destruction an act of self-defense.

https://www.nytimes.com/2019/04/15/world/europe/co...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #71

Ei voi olla tai sitten sekoitetaan tahallisesti.
Nythän kai keskustellaan Tanskan viime päivien mellakoista, ei mistään vuosia vanhoista jutuista?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"Kuule, minulla on sellainen kokemus, että ei pidä provosoitua kun provosoidaan."

Mauno Koivosto (Uuden Suomen haastattelu, 2008)

Samaa ikivanhaa viisautta opetetaan jossei vaippaikäisille niin alakoulussa. Jossain missälie Tanskassa tätä noudatetaan, ongelma on lapsellisesti provosoituneissa ihmisissä ei provokaattorissa. Meillä Suomessa tilanne vähän elää kun poliisi kopittaa usein provokaattorin jonka provoilu näin Suomessa on nauretattavan laimeaa jostain sanasta matu - kiihkoilua kun taas Tanskan Rasmus Paludan polttaa julkisesti koraania (ihan selvää ei kai ole oliko pekoniin kääritty vai ei).

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Muslimien toleranssi sietää islamin arvostelua tai islamiin kohdistuvaa satiiria tai pilkkaa on lähellä nollaa. Tämä on se suuri ongelma.

Ei pidä provosoitua, jos provosoidaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Heillä on tehokkaat keinot vaikuttaa asioihin ja saada heikommat kulttuurit polvilleen. Usko väkivaltaan ja valmius käyttää sitä.

Eihän tämmöisestä jumala loukkaannu. Ihmiset loukkaantuvat ja saavat oikeuden touhulleen jostain olemattomasta. Lisää lisää kaivataan. Pari 3000 vuoden takaista vanhan testamentin lausetta vielä kuikalta tähän ja homma on valmis.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Siinähän se nähdään ero uskontojen välillä. Täälläkin moni marisee kun se kristinusko on niin ahdasta. Meilläkin täällä kristityssä maassa voi vaatia ja esittää mitä tahansa.
Esim uusi avioliittolaki,voitko edes esittää tuon laatuisia asioita muissa uskonnoissa. Sitä ei vain hetikään aina huomata että missä vapaudessa saamme elää

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Uskovaisen käsitys pyhästä poikkeaa sen verra omastani, etten näe mitään syytä kohdistaa provokaatioita heidän pyhiksi katsomiinsa esineisiin. Ihan siitä riippumatta kuinka typeränä minä tuota uskonnollisuutta pidän.

Keskityn mielummin vaikka asioita ymmärtämättömien persujen pilkkaamiseen. Jos vaikka joku täysjärkinen ymmärtäisi välttää tuon yksinkertaiseen ajatteluun ja ennakkoluuloihin perustuvan aatteen houkutuksen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Nyt varovasti. Samalla sekunnilla kun yksikin persu alkaa pitää Halla-ahon kirjoituksia pyhinä, niiden arvostelu muuttuu sinulle yhtä tuomittavaksi kuin muidenkin pyhinä pidettyjen kirjoitusten arvostelu. Itse haluaisin säilyttää vapauden arvostella mitä tahansa kirjoitusta riippumatta siitä, mitä joku muu kirjoituksesta ajattelee. Toki arvostelun voi ja se kannattaa hoitaa asiallisesti.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Jos joku haluaa heitellä omistamaansa koraania tai kääriä sen pekoniin tai jopa polttaa sen, se ei kuulu kenellekään ulkopuoliselle. Ja vaikka teon motiivi olisikin provosoida, ei silläkään ole mitään merkitystä.

Sikamessias -teos sai aikoinaan jumalanpilkkasyytteen. Jumalanpilkan tulisi olla asianomistajarikos. Vai tiesikö joku varmasti jumalan suuttuneen tuosta teoksesta? Sakkoja taisi taiteilija saada, mutta teos on edelleen näytillä.

Olisi kiva saada sikamessiaan rinnalle sikamuhammed -teos. Saattaa olla, että ei sakot riittäisi?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä en oikein enää ymmärrä mitä Euroopassa on tapahtumassa? Seuraan ikään kuin ulkopuolisena näitä kummallisuuksia. Jostain syystä antisemitismi mutta myös antikristillisyys on Euroopassa kasvanut ja edelleen kasvussa. Samaan aikaan islamin arvopohjaa sekä voimakkaasti puolustellaan että kritisoidaan. Liberaalit puolustavat ja konservativit tuovat esille epäkohtia. Tämäkin on kummallista, luulisi asioiden olevan toisinpäin?

Onko Eurooppa hajoamassa? Se olisi paha juttu pienelle ja haavoittuvalle Suomelle. Me tarvitsemme kumppaneita, jotka suojelevat meitä idän aggressioilta ja/tai painostuksilta. Mikäli Eurooppa hajoaa tarvitsemme riittävän vahvoja kahdenkeskisiä kumppaneita - Britannia, Ranska, USA? Meidän pitäisi myös kuulua Natoon kuten miltei kaikki muutkin länsimaat.

Monikulttuurisuus, niin kuin se nykyisin toivotaan etenevän, saattaa olla mahdoton toteuttaa - Kaikki ryhmittymät yhdessä onnellisessa yhteisössä puuhastellen - Ryhmiin kuuluu kantasuomalaisten erilaiset ryhmittymät, muut eurooppalaiset ryhmittymät sekä Kaukoidän, Lähi-idän ja Afrikan ryhmittymät ym...

Ihmiset käpertyvät kuitenkin omiin kupliinsa ja asuinalueisiinsa. Käytännössä kehittyy monenlaisia pieniä yhteiskuntia yhteiskunnan sisälle, joissa toteutetaan epävirallisesti omia järjestelmiä, sääntöjä ja jossain suhteessa jopa lakeja. Naisten/lasten asema heikkenee väistämättä. Näin on jo tapahtunut Euroopassa - Vahvat naiset (myös jotkut miehet) yrittävät tuoda ongelmia esille mutta eivät saa vastakaikua toisilta ryhmiltä - Ei kuulu meille, se on ryhmän sisäinen asia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Monikulttuurisuuden piti yhdistää ihmisiä, mutta kaikissa länsimaissa se on johtanut diversifikaatioon ja aggressioihin.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

VITTU MITÄ PELLEILYÄ!!!!!!!!!... enkä pyydä anteeksi kiroilua.

Ei pidä provosoitua kun provosoidaan....VMP(vittu mitä paskaa)!... enkä vieläkään pyydä anteeksi.

Minkä helvetin takia pitää tieten tahtoen lähteä ärsyttämään tuollaisella koraanin kanssa pelleilyllä, kun tiedetään etukäteen mihin mellakoihin se johtaa?

Sillä ei ole väliä onko nuo muslimit liian herkkiä moiselle provolle, vaan sillä on merkitystä että etukäteen tiedetään mihin tuo provoaminen johtaa ja silti lähdetään pelleilemään.

Kyllä syytä on ihan samalla tavalla näissä koraanin heiluttelijoissa kuin on siitä kimpaantuvissakin.

Aina kun kuvittelet tyhmyyden ylärajan löytyneen, niin jo jonkun kiven alta mönkii urpo koraani kädessä todistamaan kuvitelman vääräksi.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Vittu löytyy äitisi, vaimosi, tyttäresi alapäästä!

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#13

Höpö höpö... tuo koskee vain B-sarjan naisia.

Vaimon alapäästä löytyy mansikanmakuinen ruusunnuppu :D

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sama mies näkyy järjestäneen enemmänkin provoja:

The difference between this demo and around 70 others Paludan has orchestrated over the last two years – at a cost of 24 million kroner to the taxpayer – is that this was staged in the heart of Nørrebro, a home to many of the capital’s Muslims.

http://cphpost.dk/news/copenhagen-wakes-up-to-carn...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sietämätöntä. Jos hän vain tekisi niin kuin koraani käskee, eikä kehuisi homoja, ulkoiluttaisi lemmikkipossuja, söisi makkaraa tai antaisi naisten ajaa autoa, niin kukaan ei provosoituisi ja kaikki menisi varmasti Tanskassa tosi hyvin.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #17

#17

Tuo on yksi tulokulma asiaan.

Mutta tässä toinen:
Mitäs jos hän unohtaisi koraanin kokonaan jos ei ole muslimi, kehuisi tai olisi kehumatta homoja ihan oman mielensä mukaan, käyttäisi possunsa pihalla kuten kuuluu, söisi sitä mistä sattuu tykkäämään ja antaisi naisten päättää ajaako autoa vai ei.
Kaiken tämän päälle hän voisi jättää sen koraanin heiluttelun kokonaan pois, koska se ei hänen uskontoon kuulu, vaan on turhaa ja tietoista provosoimista mellakoihin.

Jotenkin pystyn näkemään jonkinlaisen keskitien muslimien yltiöpäisen miellyttämisen ja tahallisen provosoimisen välillä.
Veikkaan että tällä keskitiellä pysyttäessä ainakin mellakat vähenisivät.

Muuta asiaan liittyvää politiikkaa ja päätöksiä tehtäisi eri paikoissa, kuin katumellakoissa.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #25

"käyttäisi possunsa pihalla kuten kuuluu"

Pitääkö lemmikkiä käyttää pihalla, jos se sattuu olemaan possu? Taskassa ehkä, en tiedä.

"söisi sitä mistä sattuu tykkäämään"

Niin varmaan tekeekin.

"ja antaisi naisten päättää ajaako autoa vai ei."

Saako musliminaiset päättää, ajaako autoa?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #105
Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #105

#105

Muistahan kaataa se kiljupytty viemäriin viimeistään illalla, että ehdit selvitä tiistaille. :)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Etköhän itse tiedä vastaukset. Ensinnäkään ei suinkaan jokainen Tanskan muslimi riehu kaduilla vaan se ääriaines. Toiseksi tämä provo kertoo siitä miten on pakko sopeutua tähän ääriainekseen tai ne on riehumassa kaduilla. Mutta missä tulee se raja vastaan sopeutumisessa? Toinen ehkä monen tietämä sanonta kertoo, että jos annat ääriainekselle pikkusormen se vie koko käden. Sitten no tietysti nämä jakamattomalle ihmisarvolle kuulutat ihmisoikeuksiin kuuluvat sananvapaus, ilmaisunvapaus sun muut seikat. Ainakin ko. provokaattori kokee asiansa niin tärkeäksi, että on valmis saavaan niskaansa fatwat sun muut, itsensä hengenvaaraan (toisinkuin toinen sananvapauden sankari Jari T. jonka viimeisin uroteko oli uhmata oikeutta puhumalla Anus Lokasta , hihihii )

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Tuo on vaarallinen ajattelutapa, koska ei ole olemassa mitään tunnettua ”rajaa” provosoitumisen ja sietämisen välillä. Joku loukkaantuu aina jostakin.

Ruotsissa, tietyissä kaupungeissa, näihin provosoitumisiin riittää jo pelkkä Kipan käyttö julkisesti. Monet juutalaiset ovat kertoneet, etteivät uskalla pitää kipaa päässään väkivallan uhan vuoksi. Ja se uhka ei ole se perinteinen natsiporukka.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Ruotsissa muuten ammuttiin viime viikon loppupuolella neljä ihmistä hengiltä, kolme Tukholmassa ja yksi Malmössa. Ruotsissa on myös pommi iskujen määrä kasvussa kertoi Ruotsin Rikostenehkäisyneuvoston (Brå) tilasto, tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana maassa on räjähtänyt jo 48 pommia. Viime vuonna vastaavana ajanjaksona pommi-iskujen määrä oli 37, joten kasvua on 11 räjähdyksen verran. Viime vuonna maassa raportoitiin kaikkiaan 162 pommi-iskua, joista 47 on tapahtunut Tukholman alueella ja 56 Ruotsin eteläosassa.

Näistä ei taida Suomen media pahemmin kertoa, sillä tämähän on vaan sitä monikulttuurisuuden mukanaan tuomaa "rikkautta".

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen Vastaus kommenttiin #73

Vaikuttaa siltä, että Ruotsissa on sisällissotatilanne päällä.Se on sitä "rikkautta".

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Mielestäni olet hieman väärässä.
Meidän ei tule koskaan alistua siihen että teemme tai emme tee jotain sen takia että joku "uskovainen" ei tykkää siitä. Meillä aikanaan Hannu Salama tuomittiin Jumakan pilkasta. Nykyään tuo lakipykälä on kai poistettu.
Tämä siksi että mitä seuraavaksi? Mitä emme saa tehdä seuraavaksi?
Se, että joku viskelee jonkun toisen ideologista oppikirjaa ei oikeuta minkäänlaisiin mellakoihin.
Seuraavaksihan voidaan sitten kieltää "Mein Kampfin" viskely tai Pääoman tai Maon Punaisen kirjan.
Kun ko. ideologian kannattajat saattavat pillastua.
Koska elämme länsimaisessa demokratiassa, on täällä asuvien hyvksyttävä täällä vallitsevat normit.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Itse uskon Jumalaan, eli olen jonkun sortin uskovainen, kuitenkin ihka tavallinen syntisäkki virheineen. Ihminen loukkaantuu pienestä, mutta Jumala on kaiken tällaisen yläpuolella ja uskon hänellä olevan paljon huumorintajua.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Tulipa mieleeni Espoon keskustassa aikanaan olleet mainiot betoniporsaat, siis ajoesteet jotka oli valettu muistuttamaan possuja. Olivat melko sympaattisen näköisiä. Ne poistettiin käytöstä jo parisenkymmentä vuotta sitten kun ne kuulemma loukkasivat muslimeja.
Bangkokissa törmäsin Iconsiamin, uuden superluksusostoskeskuksen terassilla useaan suureen possuveistokseen joita kukaan ei paheksunut. Ja Thaimaassa on sentään jonkunkin kokoinen muslimivähemmistö.
Minkähän takia Suomen viranomaiset ja poliititkot ovat tavattoman rähmällään kaikkiin muihin kulttuureihin ja ilmansuuntiin päin ? Ikäänkuin ei omaa, tervettä itsetuntoa olisi laisinkaan eikä oma kulttuuri merkitse mitään vaan se lakaistaan piiloon ettei vaan kukaan loukkaannu? Tähän ilmiöön en ole törmännyt missään muualla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tulipa mieleeni Espoon keskustassa aikanaan olleet mainiot betoniporsaat, siis ajoesteet jotka oli valettu muistuttamaan possuja. Olivat melko sympaattisen näköisiä. Ne poistettiin käytöstä jo parisenkymmentä vuotta sitten kun ne kuulemma loukkasivat muslimeja."

Urbaani legenda:

Asiasta jäi pastorin etnisiä ryhmiä koskeneen kommentin johdosta elämään kaupunkitarina, jonka mukaan porsaat oli poistettu muslimien vaatimuksesta. Todellisuudessa muslimiyhteisö ei osallistunut keskusteluun. Tiedotusvälineet kertoivat asiasta näkyvästi, ja väärän tiedon oikaisi ainakin Hufvudstadsbladet ja Helsingin Sanomat.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Espoon_betoniporsaat

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen
Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#18
Muistan kyllä sen ajan keskustelut. Eivät muslimit vaatineet niiden "porsaiden" poistamista. Päättäjät siellä päättivät, että muslimit saattavat loukkaantua niistä "porsaista". Sen vuoksi ne poistettiin siis haluttiin olla mahdollisesti loukkaamatta muslimeja.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Vaikka kiitin oikaisusta tarkennan sanomaani vielä, nimittäin en missään vaiheessa väittänytkään muslimien vaatineen betoniporsaiden poistoa vaan moitin Espoon virkamiehiä niiden poistosta. Tuolloin, kun asia oli akuutti kyseltiin minne ne hävisivät ja miksi eikä kukaan viranomainen luonnollisestikaan sanonut muslimeista sanaakaan. Ne kuulemma olivat "mauttomia ja vaarallisia".

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Ja Thaimaassa on sentään jonkunkin kokoinen muslimivähemmistö."

muslimivähemmistö on Etelä-Thaimaassa, kaukana Bangkokista. .

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Thaimaassa on eri arvioiden mukaan 3 - 6 miljoonaa muslimia joista suuri osa asuu etelä-Thaimaan provinsseissa mutta heitä asuu myös muualla. Esimerkiksi Bangkokissa on useita minareetteja ympäri kaupunkia.
Lisäksi Bangkokissa vierailee lähi-Idän muslimiuskoisista maista merkittävä määrä turisteja vuosittain.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on aina viisasta provosoida toisia, varsinkin heitä, joille oma uskonto on elämän tärkein asia.

Maallistuneille kristityille raamattu ei edusta enää mitään, monille muslimeille koraani on edelleen pyhä.

Tämä on sitä länsimaista uutta normaalia, jossa meidän uskonto on parempi kuin teidän uskonto, ja me uskalletaankin tehdä näin.

Tämäkin blogi osoittaa, kuinka paljon parempia ihmisiä kristityt ovat.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Tämäkin blogi osoittaa sen, kuinka eri tavoin toisille pyhän kirjan häpäisemiseen suhtaudutaan. Sitä kutsutaan kaksoisstandardiksi. Jari Tervo on sen livenä tehnyt ja saanut kehuja osakseen, koska oli niin upee ja rohkea. Puolusti homoja. Ois vaan viskannu samassa yhteydessä sen koraanin, jonka mukaan homot pitää tappaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minusta raamatun tuhoaminen on yhtä typerää ja huonoa käytöstä kuin koraaninkin tuhoaminen. Entä Outi sinusta?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #32

Minulla ei ole tarvetta turmella kenenkään pyhiä asioita. Mutta että meillä "sivistyneistö" hurraa Tervon kaltaisten ulostuloille. Kyllä on rohkea mies. Se, että arvostelen homojen huonoa kohtelua, on syy esmes tässä.

https://youtu.be/Zoamw7oCRtY

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #38

En kysynyt onko sinulla tarvetta viskoa esineitä. Kysyin koska otsikossa kehotat Tervoa heittämään koraania.

Olisikin osoitus kaksoistandardeista jos koraanin heittäminen on toivottavaa mutta raamatun heittäminen paheksuttavaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #40

Jep. Itselläni ei ole tapana, toisilla on.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #42

Onko kysymykseen jotenkin vaikea vastata kiertelemättä? Blogissasi kehotat koraanin heittelemiseen joten voin vain olettaa että se on sinusta ok. Korjaa toki jos olen väärässä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #47

On. Typerää. Molemmat. Reaktiot teoista tosin vaihtelevat melkoisesti.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #38

"

https://youtu.be/Zoamw7oCRtY
"

Abbas imaamina tosiaan tietää. Rangaistus homoseksuaalisuudesta on kuolema. Kiva meno... pisteet hänelle kuitenkin rehellisyydestä. Tuo YLEn keskustelu oli monelle valaiseva jo silloin aikanaan.

Käyttäjän JarmoNokela kuva
Jarmo Nokela Vastaus kommenttiin #44

Ja demaritäti, mikähänennimensäolikaan, taaempana rivissä naurahtelee Bahmanpourin arvokkaalle puheenvuorolle :)

Edit: Tarja Filatov siis

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #53

Se taisi olla hermostunutta naurua (toivottavasti, koska enhän edes Filatovista haluaisi ajatella turhan pahoin), jolla yritti peittää sen karmeuden mitä imaami Suomessakin ajattelee ja voi sen suorassa lähetyksessä sanoa ihan pokkanaan.
Niin kauan kuin kirjaimellinen tulkinta muslimeilla pysyy suosiossa ei meno voi muuttua. Kirjaimellinen tulkinta ei toimi kyllä muillakaan uskonnoilla ilman ongelmia.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #69

Pieleen menee jos esim. raamattua tulkitsee kirjaimellisesti. Raamatun vanhimmat tekstit ovat yli 3000 vuotta vanhoja ja ei niitä voi tulkita ellei tunne sen aikaista historiaa, kieltä, kielenkäyttöä ja ajattelutapaa. Kaikenlainen liioittelu ja liioitteleva puhetapa oli siihen aikaan hyvin tavallista, se oli normaalia - Sen ajan ihmiset ymmärsivät mistä oli kyse. Raamatun tutkijat ovat myös huomanneet että ihmisten ajattelu teksteissä muuttui ja kehittyi ajan kuluessa (raamatun kirjat eivät ole aikajärjestyksessä).

Uuden testamentin Jeesus oli poikkeuksellinen ihminen, hänen ajattelunsa oli paljon aikaansa edellä - Hän arvosti naisia ja lapsia, puolusti syrjäytyneitä ja heikkoja - Hän myös arvosteli kovin sanoin tekopyhyyttä ja itsensä korottamista. Hän puolusti mm,ssa "syntistä naista" - Joukko ihmisiä oli aikeissa kivittää naisen koska tämä oli ollut uskoton, mutta Jeesus sanoi: "Se teistä joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven." Kukaan ei heittänyt vaan ihmiset kävelivät häpeissään pois.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #102

Vaikutat olevan uskovainen, siis ei tapakristitty?
Itse olen kai lähinnä ateisti. Se ei estä minua kunnioittamasta niitä uskovaisia jotka edes yrittävät elää oppinsa mukaan.
Näen Raamatun arvon myös siinä että se on toiminut läpi vuosisatojen ihmisten ja kansojen lakikirjana jonka pohjalta koko nykyinen lainsäädäntö on kehittynyt.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva Vastaus kommenttiin #32

Ei kai kaikkien tyhmien tekojen tule olla rangaistavia tai kiellettyjä? Yksilöllä tulee olla oikeus tehdä myös tyhmiä tekoja, niin halutessaan.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#26

Niinhän sse osoittaa.

Kyllähän tuo Tervonkin tempauskin aikanaan aiheutti aikamoisen kohun fanaattisempien kristittyjen joukoissa.
Suomalaiseen kulttuuriin ei tosin mellakat kuulu, joten juttu jäi "suomalaisen mellakoinnin" tasolle.... rikosilmoitus ja paheksuntaa nyrkki taskussa.
Tavallinen kansa ei hirveästi jaksanut noteerata koko asiaa.
Ja osa nosti Tervon idolikseen, jotkut pitivät pellenä.

Jokaiselle jotakin.

Sama pätee tässäkin.
Fanaattisemmat nousivat mellakoihin.
Osa muslimeista varmasti paheksuu moista tekoa, muttei lähde mallakoimaan.
Osalle tuo koraanin heiluttelija nousi supersankariksi, osa pitää pelleinä.

Jokaiselle jotakin.

Ei tässä kyse ole kaksoisstandardeista, vaan siitä miten kukin asiaan reagoi.
Ja ikävä kyllä reagointi on noissa fanaattisimmissa muslimipiireissä on sen verran rajua ja koska se etukäteen tiedetään, niin miksi tarkoituksella lähteä pudottelemaan tulitukkuja bansa-astiaan ja katsoa monennellako syttyy.

Enkä tässä puolustele mellakointia millään lailla, vaan kritisoin tahallista provosointia jokaiselta osapuolelta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos olettaa, että on olemassa maallistuneita siinä missä kristittyjäkin kumpaakaan joukkoa ei voisi vähempää kiinnostaa. Sen sijaan Suomessakin on 'oikeita' kristittyjä, muslimeja sekä molempia äärisellaisia. Silti molempien ääriaineksissa on eronsa edes Suomen äärikristittyjä ei jonkun Jartsan provoilu aikanaan kiinnostanut.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Olet ihan tarkoituksella yrittänyt provosoida teksteilläsi täällä jo vuosia. Sun onneksi porukka jota yrität provosoida lähinnä nauraa sun yrityksille.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Niin. Toiset eivät tyydy vain murahtelemaan tai paheksumaan. Kirkkoja palaa, ihmisiä poltetaan ja kivitetään hengiltä. Se on semmoista parempaa ihmisyyden kunnioittamista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Joo, kyllä on aihetta vastata sama mitalla, se on sitä kristillisyyttä.

Kaikkihan on kuitenkin sen pahan islamin syytä, kristinusko on puhdas ja hyveellinen.

Silmä silmästä, siihen on nyt aika pyrkiä meidänkin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kristinuskon kannattajien terrori Euroopassa alkoi taas. Ei ehtinyt kulua viittäkymentä vuotta siitä, kun protestantit polttivat katolisia, ja katoliset räjäyttivät pommeja. Pata kattilaa soimaa.Uskontoja ei kuitenkaan pidä aktiivisesti vastustaa, vaan sekularisoida yhteiskunta, sitten ne pikku hiljaa katoavat, kuten Euroopassa on tapahtunutkin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mihin ne ovat katoamassa väestön siirtojen ansiosta?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #43

Kunhan Suomi saadaan sekularisoitua, niin täällä on hyvä toipua uskonnosta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #50

Täällä kannustetaan nimenomaan segregoitumiseen, valitettavasti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #52

Aivan, mutta oletko itse valmis edistämään sekulaaria valtiota? Kaikki uskonnolliset juhlapyhät pois, niin tuottavuuskin kasvaa!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ääriuskovaisten yksi ongelma on että he kuvittelevat jumalansa tarvitsevan puolustamista.. jos ovat tarpeeksi sekaisin, niin väkivaltaista puolustamista. Vaikuttaa perin heikolta ja pikkumaiselta jumalalta mikäli noin olisi.

En nyt erityisesti kyllä jaksaisi heitellä kirjojakaan. Kai huonoillekin kirjoille parempaa käyttöä löytyy... kävisivätkö hätätilanteessa wc-paperina tai saunan alkulämmityksessä..
Tosin en Raamattua tai Koraania tuohon käyttäisi. Aina joskus joutuu väittelemään uskovaisten kanssa, ja yleensä uskovaisten omat tekstit kääntyvät tavalla tai toisella heitä itseään vastaan.

+++++
Muslimeissa uskontonsa arvostelusta helposti pahastuvia tuntuu olevan kertaluokkaa enemmän kuin useimmissa muissa uskonnoissa. Provokaattorit takuulla silloin myös tuota käyttävät hyväkseen omiin tarkoituksiinsa. Eihän tämäkään hyviä aikoja enteile.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"kävisivätkö hätätilanteessa wc-paperina tai saunan alkulämmityksessä.."

Wc- paperiksi taitaisi olla turhan haurasta, mutta palaa hienosti ja tasaisesti.

Katselin jokunenvuosi sitten kun työkaverini joka itse kääri sätkät joita poltteli, että minkälaista sätkäpaperia hän oikein käyttää, paperissa kun näytti olevan pientä mustaa tekstiä.
Kaveri kertoi ostaneensa kirpparilta laatikollisen pieniä taskuraamattuja, niitä oli laatikossa parisensataa.

Hän kantoi mukanaan aina yhtä raamattua josta repi sivuja sätkäpaperiksi, Kertoi paperin olevan niin hyvänlaatuista että palaa paremmin kuin korkeaverolliset aidot sätkäpaperit, sekä hinta minkä oli maksanut. 5€ kahdesta sataa raamatusta, sillä ei saa kuin muutaman Ritzla yksikkö paketin...

Kuinkahan kävisi jos torilla istuskellessa repisi koraanista sätkäpaperiksi sivuja, voisi joku provosoitua?

Käyttäjän JarmoNokela kuva
Jarmo Nokela

Ylen mukaan ne pahat maahanmuuton vastustajat mellakoivat
Köpiksessä.
No, sitten pitkän harkinnan jälkeen Yle malttoi hieman päivittää uutistaan. Enää oltiin vain syyllisiä provokaatioon. Muslimit eivät ole tehneet mitään pahaa :)

http://pic.twitter.com/Gj25X5Qb6t

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ettäpä sellaista. No hyvä että yle ajoittain (edes osin) korjaa uutisointiaan mikäli siitä vaivautuu valittamaan. Onhan sekin vielä jotain.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Mikä mahtaa nyt sitten olla mellakoitsijoiden ja paikkojen tuhoajien narratiivi tähän juttuun?

Pahat ei-uskovaiset ja meitä sortavat kelmit heittelivät jumalamme pyhää opusta. Ne vielä kehtasivat kuvata sen toivoen että julmistumme. Nyt on pakko julmistua, impulssien kontrolloiminen on mahdotonta. Täytyy hakata kaduilla porukkaa ja polttaa muutamat paikat. Se on vaan pakko kunnes alkaa hengästyttää liikaa.
+++++

Nuo mellakoivat (ääri)muslimit asenteineen tekevät homman kelle tahansa provokaattorille aivan liian helpoksi. Ei taida siis meno loppua lähivuosina - valitettavaa. Taitavat kyllä usein toimia ilmankin provokaatiota.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Käytän sanaa äärimuslimi sikä kun Tanskassa kuitenkin on 300 000 muslimia joista lonkalta 100 000 on aikuisia niin vaikka tarkkaa lukua ei silmääni osu ei kaduilla kuitenkaan tuhansia ihmisiä (muslimeja) ole joten kaiketi sen ääriporukka.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Keskustelua seuranneena tulee mieleen, että alt-rigthin edustaja häpäisee koraania, mutta jos ääri-islamisti tekisi raamatulle saman, on se ok ja todella ymmärrät kansainvälistä politiikkaa ja näkökantasi ovat edistyksellisiä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#48

Mitäpä Laine veikkaat jos jossain muslimien kokoontumisessa poljettaisi raamattua, kuinka monta alt-rightiä saisi syyn provosoitua ja keksisivät jonkun oman kivan vastavedon?

Siinä ei enää merkitsisi se, olisiko nämä alt-rightit uskovaisia vai ei, vaan todettaisi "nyt on syy mennä".

Kyllä nämä ääripäät ovat molemmissa laidoissa yhtä tyhmiä.

Muuten...
Alt-right mainittu.
Veikkaan että eräässä kammarissa on punainen lamppu syttynyt ja kohta ilmestyy eräs nimeltämainitsematon alt-left paikalle.
"...mitä... alt-right.... missä.... onko fasisteja kanssa...."

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä. kun Jari Tervo heitti raamatun. Puupäiden kannattaisi juhlistaa tätä merkkipäivää, sillä se on antanut aaseille sillan muslimien moittimiseen.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Olen aina ollut sitä mieltä, että Korkman ja hänen kliffoista tovereista tulisi erinomaisia Imaameja.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Sinulla on hyvin outoja mielipiteitä. Olen tavallinen luterilainen kristitty, tosin siinä määrin aktiivinen, että toimin seurakunnan luottamustehtävässä (diakoniatyön parissa).

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Siis hetkinen, puupää ei ollut se joka raamatun heitti vaan joku muu? Kuka?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Lue kommenttini o i k e i n hitaasti, selkouutisten tahtiin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Palava "lähi-itä" lähestyy meidänkin rajoja kovaa vauhtia, se on vain ajan kysymys koska täällä on muslimeja niin paljon että voivat ihan rauhassa vaikka tukkia Mannerheimintien joukkorukouksella. Ainoa keino estää moinen kehitys on estää muslimien määrän lisääntyminen muuton kautta.
Aika käsittämätöntä että joku puolustelee noiden kehitysmaalaisten mellakointeja ja syyttää siitä muita.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Bolgistille on jäänyt tuosta Tervon raamatunheitosta selvästi pakkomielle, sillä tämä ei ole ensimmäinen blogi aiheesta.

Lähestyt pian minun pakkomielteisyyttäni persuista, ole varovainen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Siellä on hesarissa yhden pakkomielteisen takinkääntöä tulossa.
Jari Tervo, ihan itse, tunnustaa että Perussuomalaiset saivat, oliko peräti kaikkien aikojen suurimman vaalivoiton. 17 paikasta 22 paikkaa ylös 39:n.
Kyllä se siitä, tapasi joku joskus sanoa, ja ajoi melkein Suomen vararikkoon.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Parikymmentä vuotta sitten kenellekään ei olisi tainnut tulla mieleen heittää Raamattua lattialle televisiolähetyksessä tai ryhtyä polttelemaan Koraania. Lähtiessäni Suomesta se vaikutti olevan menossa sekularismin suuntaan.

Ei se kehitys aina näytä menevän pelkästään eteenpäin. Molemmat em. teot ovat älyttömiä ja hyödyttävät ainoastaan hihhuleita. Erityistä rohkeutta kumpikaan ei vaadi, ainoastaan tunkkaista mieltä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuossa ajassa moni asia ehtii muuttua... On Suomi osin sekularismiin päin matkalla vieläkin. Näkee mm. luterilaisuuden lientymisenä hajuttomaksi ja mauttomaksi ja silti (ja osin siksikin) jäsenmäärä pienenee edelleen ilman toiveita suunnanmuutoksesta. Jotain tietenkin tulee tilalle.
Tähän ei nyt erityisesti mitään hihhuleitakaan tarvitsisi menoa sotkemaan... ovat hihhulit sitten ketä tahansa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Itseänikin vähän mietitytti aikoinaan, kun heitin printatun Koraanini paperiroskikseen, mitähän tapahtuisi jos joku musliminaapuri löytää sen nivaskan sieltä.

Ohjeiden mukaan olisi ilmeisesti pitänyt polttaa tai haudata maahan, mutta enpä jaksanut. Sinällään erikoista, että joillekuille on lätkähtänyt syyte Koraanin polttamisesta. Ilmeisesti polttamisella ja polttamisella on eroa. Onkohan polttaminen lohikäärmeen tulella haram vai halal?

Mitä tulee blogin aiheeseen, tuskin Raamatun ja Koraanin heittelyllä pitäisi olla mitään eroa. Jos joku vastaa provosointiin, ei provosoineessa uhrissa ole vikaa, kuten raiskaustenkin kohdalla tiedetään. En silti lähtisi heittelemään Koraania pimeällä kujalla.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Hyvä vertaus tuo raiskaukseen vertaaminen.
Logiikan mukaan siis pitäisi olla että jos tyttö, tieten tai tietämättään käyttäytyy provosivasyi niin siitä vaan ukkokööri kimppuun? Vai mitä mieltä sanovat ne joiden mielestä koraanin kopittelu oikeuttaa polttamaan lähes kortteleita?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Otin vertauksen raiskaukseen todellakin tuosta syystä, että siinä on sama problematiikka, mutta jonka kohdalla usein vaaditaan, että kaikki vastuu katsottaisiin olevan yksinomaan tekijällä, eikä uhrilla lainkaan.

Kuitenkin rikoslaissa on mainittu lieventämisperusteista:

    «Rangaistuksen lieventämisperusteita ovat: 2) rikokseen johtanut voimakas inhimillinen myötätunto taikka poikkeuksellinen ja äkkiarvaamaton houkutus, asianomistajan poikkeuksellisen suuri myötävaikutus tai muu vastaava seikka, joka on ollut omiaan heikentämään tekijän kykyä noudattaa lakia;"» (Rikoslaku 6. luku 6 §)

Myötävaikutusta on tarkasteltu oikeuskirjallisuudessa:

    «... provokaation merkitystä arvioitaessa on määräävänä ärsytyksen voimakkuus. Kun provokaation lieventävä vaikutus perustuu ärsytyksen nostattamaan tunnekuohuun, tulee vastareaktion seurata ärsytystä verraten nopeasti. Mitä pitempi aika loukkauksen ja vastareaktion välillä on, sitä vähäisempi on provokaation rangaistusta lieventävä merkitys. Asianomistaja voi myötävaikuttaa rikokseen esimerkiksi provosoimalla ja loukkaamalla tekijää, jättämällä omaisuutensa vaille suojaa, ottamalla tarpeettomia riskejä, lähtemällä jatkoille vieraassa porukassa, kieltäytymällä tarjotusta hoidosta tai laiminlyömällä toimet, joilla voidaan rajoittaa vahinkoja.14 Tekijään kohdistuva myötävaikutus vaikuttaa siis siihen, että tekijä ryhtyy tekoon. Seuraukseen kohdistuvassa myötävaikutuksessa asianomistajan myötävaikutus ei puolestaan ole yhteydessä teon tekemiseen vaan ainoastaan siihen, millaisena seuraus ilmenee. Tekijään kohdistuvaa myötävaikutusta on loukatun suostumus, yhteinen riskinotto, provokaatio ja tilanteen luominen teolle.» (Tiina-Liisa Autio ja Anna Karjala)

Eli Raamatun tai Koraanin heittelystä voidaan kyllä rangaista uskonrauhan rikkomisena. Uskonnollisen symbolin loukkaaminen on siten peräti laitonta provosointia. Jos väkijoukko tulee ja lyö, voi provosointi olla lieventävä peruste.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #87

En tuosta tekstistäsi löydä perusteita raamatun/koraanin viskelemisestä rikoksena.

Valista minua?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #94
    «En tuosta tekstistäsi löydä perusteita raamatun/koraanin viskelemisestä rikoksena.»

Niin, ei tuossa ollutkaan.

Kyllä rikoslain kohta uskonrauhan rikkomisesta voi päteä sekä Raamattuun että Koraaniin, mutta riippuen siitä, pitääkö jokin tietty uskonnollinen yhteisö sitä pyhänä.

Uskontokunnilla on kuitenkin eroa siinä, miten pyhänä ne eri asioita pitävät, joten teko aina riippuu kohteesta. Sitä, mitä uskontokunnissa pidetään pyhänä tai kuinka loukkaavana jotain tekoa pidetään, ei rikoslaissa ole määritelty. Se tietenkin täytyy katsoa tapauskohtaisesti.

Useimmat kristilliset kirkot eivät itse asiassa taida pitää raamattuja pyhinä. Siis itse sana on pyhä, mutta ei kirja, mihin se on kirjoitettu. Sanakaan ei ole aivan samalla tavalla pyhä sikäli, että esimerkiksi kielellä ei ole merkitystä, kun taas Koraanin kohdalla vain arabiankielinen Koraani taitaa olla pyhä. (Sikäli englanninkielinen printtini ei ehkä ollut pyhä.)

Toisin on juutalaisuudessa ja islamissa. Kuten edellä viittasin, käytöstä poistettavan Koraanin tuhoamiseen on omat ohjeensa, joten itse kirjaa pidetään pyhänä. Sama on juutalaisuudessa, jossa toora on pyhä, eikä siihen saa edes koskea käsin. Käytöstä poistetut toorat haudataan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kristitty Jari Tervo heitti raamatun protstiksi sille miten raamatussa, ihmisten kirjoittamassa kirjassa ja sitä miten sitä käytetään hyväksi Suomessa käytävässä keskustelussa homojen oikeuksista. Tervon tempauksella ei ole mitään tekemistä islamin ja koraanin kanssa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Onko joku väittänyt?
Kyseessä oli vertaus siihen mitä tapahtuu kun raamattua viskellään tai koraania.
Koraanin viskely oikeuttaa mellakoinnin. Raamatun viskely hurraahuutoja. Varmasti siitä monikin tosiuskovainen pahastui mutta ei lähtenyt kaduille.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On hieman eri asia, kun kristitty heittää raamatun, kuin se, että kristitty heittää tai polttaa julkisesti koraanin, tämän eron nyt jokaisen pitäisi ymmärtää

Käyttäjän JarmoNokela kuva
Jarmo Nokela Vastaus kommenttiin #80

Osaatko aavistella, mitä tapahtuu jos muslimi heittää raamatun?
Palavatko autot ja muu kiinteä omaisuus sen jälkeen?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #80
Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #80
    «On hieman eri asia, kun kristitty heittää raamatun»

En tiedä heittämisestä, mutta Raamatulla lyöminen on kertoman mukaan aika tavallista uskonnollisessa diskurssissa.

Toivottavasti buddhalaisilla ei ole samaa tapaa. Käteen sopiva pronssinen buddhapatsas saattaisi sattua kovinkin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #80

Siis teon vakavuuteen vaikuttaa tekijän uskonnollinen tai ideologinen tausta?
Entä jos muslimi polttaa koraanin?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Juu, en kehota minäkään heittämään sen paremmin Raamattua, Koraania kuin mitään muutakaan kirjaa.

Huomautanpa kuitenkin, että kaikki vakaumukset eivät ansaitse kunnioitusta, eikä uskonnolllisuus ole sen arvokkaampi vakaumus kuin ateismi, saabismi tai kepulaisuus. Jos joku muuta kuvittelee, niin erehtyy.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Raamatun ja Koraanin viskely on kannatettava harrastus, minkään uskonnollisen tai valtiollisen symbolin ei tulisi olla niin "pyhä", että se nousee kritiikin yläpuolelle. Myös valtion lippuja jms. tulisi häpäistä nykyistä ahkerammin.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Minusta kirjojen tuhoaminen itsessään on aika junttimaista toimintaa, mutta periaatteessa tekopyhyyttä vastustavana ateistina ajattelen kuitenkin niin, että jos yhden "pyhän kirjan" tuhoaminen tai häpäisy on hyväksyttävää, niin silloin sen pitäisi olla hyväksyttävää muidenkin "pyhien kirjojen" kohdalla. Niiden muslimien, jotka hermostuvat Koraanin häpäisystä, on opeteltava hillitsemään itsensä eikä heidän väkivaltaisia reaktioita voi hyväksyä.

Pyhäinhäpäisy, tai siis toiminta, jota kutsutaan sellaiseksi, kuuluu myös taiteisiin eikä taiteen vapautta tule myöskään rajoittaa joidenkin uskonnollisten fundamentalistien herkkänahkaisuuden vuoksi. Luis Buñueliltakin olisi jäänyt aika monta hienoa elokuvaa tekemättä, jos hän olisi välittänyt joidenkin herkkänahkaisten uskovaisten herkistä tunteista.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Perimmäinen syy siihen, miksi Jari ei heitä koraania, on pelko. Jari ei vain uskalla. Eipä tosin taida uskaltaa kovin moni muukaan, kun raamatun heitosta selviää paljon vähemmällä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Näillä kirjanheittoblogeilla ja kommenteillako maailma parantuu? Toivottavasti. Rattoisaa kannanottopääsiäistä.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Varmaan ymmärsit, että kyse ei ole pelkästään koraanin tai raamatun heittelystä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jari älköön heitelkö koraania, ja lopettakoon myös raamatun viskelyn. Voisiko tällä toimintamallilla edetä uskontojen vuoropuhelussa?

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Jari Tervo radiopakinansa lopuksi 90-luvun alussa: Joensuun skinit, teillä ei seiso.
Maran otsikkoa mukaillen: Heitä persu voltti!

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Mistä Jari Tervo tiesi seisooko Joensuun skineillä vai ei? Ei kai raamatun heitolla vasemmisto idioottikaan sentään kaikkitietäväksi jumalaksi nouse?

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Persupoliiseillakaan tuskin seisoo.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #103

Juuri sellainen vastaus, jota vanhalta kunnon kommunistilta sopi odottaakin. Te teette sen ihan itse...

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #104

Kappas ja vielä oikein kommunisti. Pilkkakirves kiveen nyt kiveen kapsahti, mutta uhoa ja pullistelua lankalauantainakin!

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #110

Onko sinulla jotain asiaa? Muuta kuin solvauksia? Koeta edes vähän.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Joku pahoitti mielensä, kun lehdessä sanottiin uskontoa loukatun, kun Muhamedin sanottiin olleen pedofiili, kun oli ottanut 9 vuotiaan vaimon.

Miten olisi, jos perustankin uskonnon, niin voinko ottaa 9 vuotiaan vaimon ja kukaan ei voi asialle mitään?

Eräs amerikkalainen sanoi kerran, että jos haluat rikkaaksi, niin perusta uskonto.

Edellämainittuun uskoen tulen rikkaaksi ja saan 9 vuotiaan vaimon. Olisiko tämä mahdollista?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jari Tervo heittää aivan varmasti Koraanin yli olkansa lattialle, jos hänelle luvataan teosta kirjallisuuden Finlandia-palkinto.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tervo on typerys, joka omasta mielestään kuuluu jonkinlaiseen eliittiin. Varsinainen eliitti ei tunnusta Tervon asemaa edes hovinarrinaan.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Max J. #108: "Tervo on typerys, joka...."

Ihailen Max Jussilan taitoa käyttää suorastaan typerryttävän suoraa ja kiertelemätöntä kieltä - verbaalisia tölväisyjä. Eritoten kun itse pyrin kirjoittamaan koukeroisesti...(((
Ja tällä kertaa (heh, tällä kertaa.. ) kannanotto osui jopa kutakuinkin ehkä aivan melkein kohdilleen.
Jari Tervossa ja hänen yhden asian politiikassaan sekä loputtomassa itsevarmuudessa olen näkevinäni suuren koomikon piirteitä.

Mutta Tervon tekemä viimeinen Kekkos-ohjelma (oliko sen nimi "Kekkosen näköinen mies" tai jotain... ainakin Tervosta oli insertissä tehty Kekkosen näköinen mies)
oli lyömätön. Siinä hänen kykynsä tehdä suoria, suomalaisittain poikkeavan suoria kysymyksiä oli verratonta. Jotenkin ohjelmasta huokui perehtyneisyys ja innostus aiheeseen, kontakti haastattelijan sekä haastateltavan välillä oli kitkatonta. Tuo tuotti jopa uutta tietoa "keisari" Kekkosesta.
Koomillisen pöyhkeä itsevarmuuskin oli kontrollissa... toimi.

Raamatun nakkelu lattialle oli mauton temppu - vaikka asiaa katsoisi ateistin näkökulmasta ja etenkin kun raamatun ja koraani häpäisyyn liittyy tiettyjä jännitteitä eli tasa-arvo ei oikein tahdo toimia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #117

Minustakin Max Jussila osuu monesti oikeaan, mutta tällä kertaa hän kyllä iski kirveensä kiveen. Jari Tervo on ilman muuta parhaita suomalaisia nykykirjailijoita, samaa luokkaa kuin Kari Hotakainen, Arto Salminen, Sofi Oksanen, Rosa Liksom ja Pirkko Saisio.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #119

Ei noista jaan kukaan nouse varsinaiseen eliittiin.

En ole kirjoittanut kenenkään kirjallisista ansioista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #120

No joo, eihän sinne nouse kuin Eeva-Liisa Manner, Paavo Haavikko ja Pentti Saarikoski. Mutta minua ärsyttää se että nostetaan möly jostain kirjanheitosta, irrotetaan tempaus kontekstistaan ja tullaan sieltä tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Aina niitä innokkaimpia kriitikoita täällä ovat ne jotka eivät lue mitään.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Eri uskontoja kohtaan tehtyjä loukkauksia pitäisi alkaa kohdelle tasavertaisesti. Toinen vaihtoehto on aloittaa muslimeille suunnattu siedätyshoito, joka voisi koostua esim. siitä, että islamia ja sen symboleita loukattaisiin kaikissa EU:n iltauuutisissa esim. vuoden ajan. Sen jälkeen katsottaisiin, vieläkö siedätystä on tarpeen jatkaa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Kuvitelkaapa, minkälaiset mellakat meillä Suomessa syntyisi jos Tervo heittäisi Tuntematon sotilas-teoksen lattialle.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ei sitten minkäänlaisia.
Tervo todettaisiin vajaaälyiseksi ja sellainenhan ei ole vastuussa teoistaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Rauhan uskonto kunnostautui oppejaan toteuttamalla taas Sri Lankassa. Tuntematon sotilas ei aiheuta tuon kaltaisia psykoottisia reaktioita sen lattialle heittämisestä puhumattakaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ääripäät ovat aina kammottavia, olipa sitten kyse jihadisteista, uusnatseista tai muista. Nuuten olen sitä mieltä, että jumalanpilkan pitäisi olla asianomistajarikos.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #121

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset