OutiMara mie vaan mietin

Kierrätyksen kiemuroita - näin maailma pelastuu!

Maailma pelastuu tekojemme avulla. Näin sen on oltava. Mitä ne teot ovat arjessa? Kierrätys tulee mieleen ensimmäisenä. Hieno juttu, kun lapsetkin tietävät ettei omanan kuoria voi laittaa sekajätteeseen. Muovitkin kierrätetään, siis ne kaikki muovit, joihin elintarvikkeet, vaatteet ym on pakattu. Upeaa. Kaikilla on hyvä mieli. Mutta sitten kuulet, kuinka jäteauto kurvaa pihaan. Ei näy erillistä biojäteautoa, vaan ihan se perinteinen. Kippaa kaikki samaan kuormaan. Jes, kyllä kannatti se lajittelu. Tai roudaat 50km päästä lajitellut muovikääreet, purkit ja pakkaukset sinne ainoaan seutukunnan muovinkeräyspisteeseen. Mikä autuas olo! Kilometrejä tuli yhteensä sata, mutta kyllä tein hyvän työn. Kunnes kuulet, että se sama muovipaska, jota olet ohjeiden mukaan pessyt, erotellut, silitellyt, huolehtinut kuin pienestä lapsesta, päätyykin samaan polttouuniin niiden sekajätteiden kanssa. Mitä tämä on muuta kuin moraaliposeerausta? Pelastammeko me tällä mitään? Kirjoitin lasten ja nuorten hyväksikäytöstä politiikan keppuhevosena muutama päivä sitten. Galluppi, jossa kysytään lapsilta ja nuorilta, mistä olisit valmis luopumaan, jotta masilma pelastuisi, olisi paikallaan. Oliko luopuminen omalla kohdalla oikein juuri saadusta moposta, tai sikasiististä älypuhelimesta tai tabletista, vai kenties hienoista merkkivaatteista? Vai kenties niiden loppujenkin tehtaiden siirtäminen ulkomaille, isi ja äiti jäisi työttömäksi, mutta kyllä se auttaa ilmastoa. Saattaisi tulla hiljaista. Meillä 15v intoili, että huomenna vapaapäivä koulusta, jee! Kysyin miksi? Noku on se mielenosoitus, niin on vapaapäivä. Ei ollu vapaapäivä, kun asutaan huitsintuutissa kaukana kaupungista. Kouluunhan ne meijän piltit meni ja opiskelivat koko päivän, hienoa! Lopetetaan tämä moraaliposeeraus ja aletaan oikeasti tehdä asioille jotain. Tosta kierrätyksestä vois aloittaa, maybe.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Maailma ei ole valmis, jos niin luulit.

Isojen kaupunkien keskustoissa ja lähiöissä kierrätys toimii hienosti.

Täällä maalla ei toimi, mutta ei se silti sitä tarkoita, että kaikki onkin päin persettä.

Monet teini-ikäiset ovat ihan ajattelevia yksilöitä, ja ihan itse huolestuneita maailman tilanteestam vai luuletko, että murrosikäisen teinin päähän saa ujutettua vanhempien mietteitä, juu ei onnistu, vaikka joskus niin toivoisi :)

Kaikki aktiiviisuus on hyvästä, ja hienoa, kun nuoret ovat eturivissä. Sellaiset ehdokkaat ja puolueet, jotka eivät asiasta mitään välitä, pikkuhiljaa katoavat pois.

Hyvä nuoriso!!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Suomi kuten valtaosa muistakin maista lähettävät kierrätysjätteestä ison osan Kiinaan prossessoitavaksi, heiltä on loppunut kapasiteetti jo kauan sitten tähän toimintaan mutta kun raha virtaa niin Kiinalaiset eivät näe ongelmaa kipata myös Suomalaisten jätteitä mereen, hyvä me.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kuka ei välitä? Tuntuu taas, että et lukenut riviäkään siitä, mitä kirjoitin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos harrastaa kierrätystä, voi käydä yhtä huonosti kuin Ruotsille:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ruotsista-loppu...!

Ruotsin roskantarpeeseen Suomi vastasi ainakin joskus kuljettamalla autoilla jätteet Lapista jonnekin Keski-Ruotsiin. Kohtalainen roskanvientireissuhan tuosta muodostuu; vähän sama kuin jos Helsingistä roskat käytäisiin viemässä Ouluun.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Mielenosoitusten vaikutusten arvioimiseen ei ole kaavaa eikä mittaria, joten luotetaan siihen, että jotain tapahtuu joskus ja siitä kunnia ja kiitos.
Päättäjiä, jotka olemme valinneet, pidetään niin pöljinä, että velvollisuutemme on ohjata heitä oikealle tielle. Yksimielisyys ylittää rajat.
Vaikuttaako mielenosoitus pahimpiin saastuttajiin esim Romaniassa on sitten eri juttu. Tärkeintä on, että mallimaat kiristävät äärimmilleen ja loput köyhät raukat jatkavat likaamista, kun ei ole resursseja lopettaa.
Päässä alkoi soida Juicen kappale Rauhaa! Miksiköhän?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

On todella vanha sitkeä huhu, että yksi auto ei voisi poimia mukaansa kuin yhden sortin jätettä kerrallaan. Vähän freshimpää ympäristökritiikkiä soisi kuultavan, Outi Mara. Naapurikunnassa täällä periferiassa on jo toimiva muovinkeräysjärjestelmä, ihan kateeksi käy.

Ai niin, ettei tulisi vaikutelma etten ympäristösuunnittelijana tiedä mistä puhun, niin laitetaan linkki mukaan.

https://yle.fi/uutiset/3-8343321

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Eli vähättelet omalla kokemuksellasi miun kokemaa? Niin asiantuntijamaista. Älä viitsi, Petra. Kun luet blogini voisit ymmärtää, mitä tarkoitan. Luuletko oikeasti, että meillä päin yksittäisten purkkien takia lähetään mihinkään? Mutta se, että ne purkit pestään ja lajitellaan sekä roudataan autolla kierrätyspisteisiin.... Aivan sama lopputulema siis laittaa kaikki samaan rosariin, eiks je, ympäristösuunnittelija?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ai niin ja vielä. Jns virkamies myönsi, että kyllä muovi poltetaan sekajätteen kanssa. Jihaa...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin edelleen puhutaan maaseudun ongelmista, Joensuu ei ole koko Suomi.

Kehitystä tapahtuu koko ajan, ja se voi yllättää paatuneen persunkin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #9

Hmm. Eikös viimeinen kommenttini ollut, että laitetaan asiat oikeasti kuntoon?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Yhdella autolla voi helposti tyhjentämään montaa eri sorttia samalla kertaa. Ja autot kehittyy jatkuvasti. Meidän taloyhtiössä voi kierrättää melkein kaiken. Sekajätettä tulee minulta todella vähän. Ymmärrän että tuolla landella asiat ei ole vielä yhtä hyvällä tolalla. Mutta sielläkin ihmisen on suht helppoa kierrättää ja lajitellajätteesä jos tahtoa löytyy.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Juuri tämä ajattelu. Kun omassa taloyhtiössä homma toimii, se on kunnossa. Kyllähän tämän pitäisi landellakin toimia. Ja järkevästi. Ihmiset kyllä kierrättää, kun siihen puitteet luodaan. Mutta se, että ihmisiä syyllistetään toimimattomasta järjestelmästä, onkin toinen juttu.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Paras esimerkki luenee tämänpäiväisestä ilmastomielenosoituksesta Kuopiosta. Teinit vastustaa paikkakunnalle suunniteltavaa havusellutehdasta. Mihin tämä voi perustua?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Mihin tämä voi perustua?"
Laumakäyttäytymiseen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Lounais-Suomen kunnista asukkailta ja firmoista saatava muovijäte toimitetaan omista keräysastioistaan Riihimäelle. Siellä se käsitellään edelleen ja päätyy uusiokäyttöön.

Niin toivottavasti muuallakin. Jos jossain muualla maassa toimitaan toisin niin ovatpa kansalaiset valinneet itselleen kerrassaan kelvottomat, epäpätevät ja haitalliset kuntapäättäjät. Ei tarvi vahinkoon vastuullisia kaukaa hakea.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Niin. Demarithan on suurin päättäjä tiällä päin Suomea.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 13

Kunnissa ei voi mennä edes oppositiostatuksen taakse piiloon vaikka jotkut niin väittää.

Toivottavasti kansalaisilla on kuitenkin parempi käsitys siitä miten kunnallispolitiikka toimii. Se on asia joka vaikuttaa tavallisen kansalaisen arkeen kaikkein eniten.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #14

Eli äsken se oli päättäjien syy, nyt jännästi se onkin "opposition" syy. Koeta nyt päättää. Ja kyllä kunnallispolitiikka on lähinnä ihmistä. En tiiä, onko joku ollu tästä eri mieltä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #17

Ei asiasta pääse pakoon vaikka kuuluisi mihin tahansa puolueeseen.
Olet käsittääkseni kuntapoliitikko.
Tee velvollisuutesi valittuna poliitikkona. Älä valehtele äläkä syytä muita ettet vahingossakaan pilaisi meidän kaikkien mainetta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #18

Hyvää huomenta vaan siullekin Tomi! Älä valehtele, äläkä syyttele. Kas siinä hyvät neuvot kaikille. Kerroin valtasuhteet täällä päin. Kerroin, mitä virkamies kertoo muovinkierrätyksestä. Kritisoin sitä, miten se tehdään. Jos tämä valehtelua ja vastuunpakoilua mielestäsi, en voi mielellesi mitään. Valitan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset