OutiMara mie vaan mietin

Takaisin asiaan

 

 

Prideviikko alkaa olla purkissa. Hieno rakkauden ja erilaisuuden ylistys. Rakkautta ei ole maailmassa koskaan liikaa.

Kyselin eilen omalla facebook seinälläni, kuinka seksuaalivähemmistöjen oikeudet eivät toimi Suomessa esim työpaikalla. Kysynpä samaa nyt täällä. Miten eriarvoisuus ja epätasa-arvo näkyy työpaikoilla? Miten vähemmistöjä kohdellaan eri tavoin Suomessa? Kertokaa konkreettisia esimerkkejä, kiitos.

Ihmisiä kiusataan, solvataan, eristetään milloin mistäkin syystä. Pukeudut eri tavoin, ajattelet eri tavoin. Onko se vain seksuaalivähemmistöjen ongelma? Tasa-arvosta puhuttaessa tulisi puhua kaikista ihmisistä, kenenkään omimatta loukkaantumisen tunnetta. Urpo, mieleltään rajoittunut pomo tai työkaveri ei prideviikon takia mielipidettään muuta. Kiusaamiseen ym pitäisi puuttua jokaisen kohdalla, eiks je? 

Jokainen varmaan ymmärtää, että Suomessa vähemmistöryhmien asema ja tilanne on melko hyvä. Toki aina parannettavaa löytyy. Maailma ei ole koskaan valmis. Patriarkaaliset uskonnot tuovat omaa asenteellisuuttaan, josta Suomessa keskustellaan vain ”pahoista, omista keskuudessamme elävistä” kristityissä. Ahdasmieliset uskonnolliset ryhmät vieroksuvat ja tuomitsevat homouden.

Islam ja homot. Voiko tästä edes puhua? Siinä Setalle hommia. Homot nähdään yhtenä kuolemaantuomittavana ryhmänä, koska koraani ja sharialaki. Pahin alaluokka, joka kivitettävä tai tapettava tavatessa. Miten tämä liittyy Suomeen? Kyllä Suomessakin on jo omat koraania lukevat yhteisöt, aivan samoin kuin Raamattua ja vanhaa testamenttia lukevat joukot. Mutta edelleen näen isona erona ihmisen tekojen paheksunnan, kuin hengiltä kivittämisen. 

Eilisen prideparaatin parasta antia oli tämä... 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10215877802313877&id=1110483665

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (84 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Jos Suomessa haluaa taiteilija- ja kulttuuripiireissä menestyä, on oltava homo. Jos on musta homo, pääsee aivan eturivin huipulle niin politiikassa, viihteessä kuin taiteessakin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Hallituksessa ei ole ainuttakaan mustaa homoa ministeriä, ei ole koskaan ollut. Ars fennicaa, Finlandia palkintoa ei ole koskaan myönnetty yhdellekään mustalle homolle jne. Viihteestä en tiedä, koska en seuraa sitä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Niin, olisiko sitten väärä puolue tai pätevyyden ja kyvykkyydet rajat jossakin vaiheessa vastaan tulleet?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #8

Näin varmaan, ei se ihonväri ja seksuaalinen suuntaus tuonutkaan menestystä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kirjoitit että urpo, mieleltään rajoittunut pomo tai työkaveri ei prideviikon takia mielipidettään muuta.
Minä en ihan tuohon usko. Urpokin, kuka meistä ei olisi urpo jonkun mielestä urpo, haluaa seurata aikaansa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Joskus tuntuu, että hypetys saa aikaan vanhoillisesti ajattelevissa aikaiseksi juuri päinvastaisen reaktion. Ja jos asiat seksuaalisuuden Tom of Finlandin tyyliin, reaktio on vielä rajumpi. Tuskin nahkareleissä ja kaulapannoissa kulkeminen on jokapäiväinen juttu?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Vanhoilliset ovat suuttuneet nahkareleistä ja kaulapannoista jo monta kymmentä vuotta. Kumma kyllä yhteiskunnassa on tultu vanhoillisista huolimatta eteenpäin tasa-arvossa samaan aikaan tosi nopeaa. Miksi täällä muuten niin moni konservatiivi tarttuu juuri näihin nahkareleisiin?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #21

Ehkäpä siksi, että sitä mielikuvaa ylläpidetään esim pussilakanoiden, kahvin ja postimerkkien voimalla esillä? Homot ovat vain Tom of Finlandin näköisiä tyyppejä.

Omat, tuntemani homokaverit ovat aivan tavallisia, arkeaan eläviä ihmisiä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei, mutta välillä pitää herättää pahennusta. Esimerkiksi: https://www.youtube.com/watch?v=7d7zuJN_irE

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #39

Niin onko kysymys pelkästä seksistä? Makuuhuoneesta?

Itseäni ei kiinnosta, mitä ihmiset makuuhuoneessaan tekevät tai jättävät tekemättä. Ja kenen kanssa. Kunhan ovat aikuisia ja kaikki on suostuvaisia. Se lienee jokaisen yksityisasia.

Itseäni on ylipäätään alkanut ärsyttää elämän seksikeskeisyys. Etsikää päivä, jolloin joku lehti tai media ei puhuisi seksistä. Ehkä olen jotenkin rajoittunut, mutta onneksi elämä on muutakin kuin seksiä.

Tuo video on mielenkiintoinen. Odotan kovasti vastaavanlaista vierailua esim Malmön esikaupunkialueella.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #44

Olennaisesti kyse on fundamentalismista. Se sama ilmiö mikä on talebaneilla, isis terroristeilla, muslimiveljeskunnalla tai vaikka jenkkilän raamattuvyöhykkeellä jossa halutaan lainsäädäntöä rakentaa jonkun uskonnon pohjalta.

Ei ole mitään biologista perustetta avioliiton tai adoption rajoittamiselle samaa sukupuolta oleville ihmisille, ja oikeasti ainoa argumentti miksi valtion lakeja pitäisi säätää sellaisiksi perustuu johonkin koraaniin tai raamattuun.

Suomen perustuslaki turvaa uskonnonvapauden. Se, että ihmisillä on uskontoja on biologinen asia ja se jokaiselle suotakoon ketkä haluaa. Mutta tosiasiat ovat tosiasioita, ja uskomuksiin perustuvat "arvot" ovat oikeasti uskontokohtaisia ja henkilökohtaisia, eikä niitä pidä sotkea lainsäädäntöön.

Suomi tarvitsisi ennaltaehkäisevästi tiukempaa pesäeroa esimerkiksi valtion ja kirkon erottamiseksi, ja tasapuolisesti kaikkien uskomusten välille ihan perustuslakiin. Koska kun maailmalla tapahtuu ns. hulluja asioita kuten kansainvaellusta jotka ahdistaa niin se ohjaa ihmisiä hakemaan turvaa uskonnoista ja sitä kautta voi vaikuttaa äänestäjiin ja päätöksiin mitä lainsäädäntöön tulee. Toisinsanoen, kaikennäköisiä kultteja ja lahkoja tulee helposti lisää ja toiveita lisätä vähän jotain sharialakia tai raamatullista homovihaa lainsäädäntöön.

Pidän fundamentalismia sivistyneen maailman syöpänä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minä ilmoittaudun. Haluan seurata aikaani, mutta minkään pridekulkueen vuoksi en mielipiteitäni muuta, marssipa siellä kuka muu tahansa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Urpo, mieleltään rajoittunut pomo tai työkaveri ei prideviikon takia mielipidettään muuta."

- Ei ihan, mutta minun tapauksessani liippasi aika läheltä, etten kääntynyt vastustamaan mokomaa sateenkaaritouhua. Pikkulapsia kulkueissa vapaan ja monipuolisen seksuaalisuuden merkeissä - miksi ih-mees-sä?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ihmisten tasa-arvon ja oikeuksien puolella olen kyllä, mutta kaikki asiat eivät sovi lapsille ja lasten silmille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun liikuin eilen neljän viiden maissa monessakin pääkaupunkiseudun keskustasta ulos ajavassa junassa oli junat täynnä nuoria aikuisia karnevaalitamineissa ja iloisen oloisina. Tottakai tuollainen säteilee hyvää.
Kun liikkuu siellä missä muutenkin ollaan yhdessä niin ainakin siinä ympäristössä pride aiheutti positiivisia tunteita. Mitään otsan kurtistuksia ei näkynyt.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

On olemassa paljon perheitä, joissa on sateenkaarevuutta monella eri tavalla. Annetaan kaikkien kukkien kukkia, kunhan nyt ei rikoksiin mennä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

HeSetan hallituksen puheenjohtaja on muslimi.

Asiat menevät jatkuvasti eteenpäin, eikä pidä aliarvioida ihmisiä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

En tiedä, kuka on syyllistynyt aliarvioimiseen. Yhdellä ihmisellä voi olla vaikutusta tai sitten ei. Melkoinen on homma kuitenkin taistella konservatiivisia muslimeja vastaan. Eikä se tulle onnistumaan, ennen kuin muslimit itse alkavat avoimesti puhumaan asiasta julkisuudessa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Urpo, mieleltään rajoittunut pomo tai työkaveri ei prideviikon takia mielipidettään muuta."
Kaikki minun tuntemani Urpot ovat oikein mukavia ihmisiä. Olisiko tuohon voinut kirjoittaa näin:
"Outi, mieleltään rajoittunut pomo tai työkaveri ei prideviikon takia mielipidettään muuta."
Ettei olisi mennyt aiheettomaksi nimittelyksi.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Anteeksi kaikki Urpot! Pahoittelut.

Se on vähä sama, ku ei tuu erkkiäkään tästä hommasta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Löytyykö niitä elävän elämän esimerkkejä, joista blogissani puhuin? Miten epätasa-arvo seksuaalivähemmistöillä näkyy esim töissä?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Täällä Puheenvuorossa on ainakin yksi nuorityönohjaaja kirjoitellut siihen malliin, että hänen pitäisi saada väkisin kutsua transnuoria vanhalla nimellä vaikkei kukaan läheinen tai tuttavat näin tekisi ja hänen pitäisi saada lähtökohtaisesti kritisoida homojen nuorten parisuhteita, koska pitää näitä ei-toivottuina.

Olen itse kristillisellä opistolla töissä ja meillä kyllä painotetaan, että kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti sukupuoliseen suuntautumiseen katsomatta. Pitkälle ollaan tultu lyhyessä ajassa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Itse olen pitänyt tätä päivänselvänä asiana, jota ei tarvitse kenenkään kertoa tai painottaa. Kiusaaminen ei kuulu töihin missään muodossa. Ei kenenkään kohdalla, eikä mistään syystä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #23

No sitä minäkin mutta Susanna Koivulan mukaan se kuuluu uskonnonvapauteen. Hänen logiikkansa menee jota kuinkin niin, että jos jyrkkä suhtautuminen homoseksuaalisiin suhteisiin kuuluu henkilön uskonnonharjoitukseen, niin hänen pitää saada tuoda se esille työssään niin nuorison kuin vanhustenkin kanssa tai muuten hänen uskonnonvapauttaan rajoitetaan.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #24

No enpä voit Susannan puolesta vastata. Ehkä keskustelet hänen kanssaan....

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #28

Yritetty on. Olen tosin suht varma, että puolueesi kansanedustaja Niikko on samoilla linjoilla tuon uskonnonvapauden suhteen.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #33

En ole Susanna, enkä Niikko. Joten se siitä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #35

En sinua niistä syytäkään mutta pyysit esimerkkejä niin Koivula ja Niikko ainakin aktiivisesti haluavat, uskonnonvapauden nimissä pitäisi voida vapaasti härnätä ihmisiä töissä sukupuolisen suuntauksen perusteella. Niikko taisi myös aikanaan ehdottaa, että työntekijän pitäisi kertoa työnantajalle oma seksuaalinen suuntautuminen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #24

Se on oikeasti todella naurettavaa touhua puuttua toisten suhteisiin.

Jos vastustaa homoavioliittoja niin sitten ei pidä itse avioitua saman sukupuolen kanssa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Syrjintä näkyy kiusaamisena, eristämisenä, identiteetin tunnustamattomuutena (käytetään esim. transsukupuolisesta vanhaa nimeä…), vitsailuna ja niin poispäin. Luonnollisesti kiusatuksi tulevat monet muutkin vähemmistöt, mutta se ei tee tätä sateenkaari-ihmisten kiusaamista vähemmän merkitykselliseksi. Ja ilokseni olen saanut huomata, että se syrjintä vaikuttaa vähentyneen aivan viime vuosina - suuri yleisö alkaa olla tottunut heihin keskuudessaan. Pride-liikkeellä on tähän ollut eittämättä vaikutusta. Toisaalta se osa kansastamme, joka uskonnollisten tai poliittisten asenteidensa takia ole ollut halukas uuteen tilanteeseen tottumaan, on ilmeisesti ahdistuksissaan käyttäytynyt entistä törkeämmin.

Kiusaamista ja syrjimistä kieltävä lainsäädäntö koskee likimain kaikkia sen kohteeksi joutuvia eivätkä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt halua siinä suhteessa etuilla - päinvastoin pyritään vetämään yhtä köyttä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen taakkana on kuitenkin muihin ryhmiin verrattuna rikoksen ja synnin stigma, joka tuottaa lisäpainetta kokemukseen, jota kutsutaan vähemmistöstressiksi. Heihin kohdistuu syrjintää myös lainsäädännön yhteydessä vihamielisesti suhtautuvien poliittisten suuntausten taholta. Näissä suhteissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokema syrjintä muistuttaa enemmän maahanmuuttajien kuin esimerkiksi liikuntarajoitteisten tai kuulovammaisten kokemaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Hienoa, että asenteet muuttuvat. Mutta tässäkin, se ei tapahdu pakolla, eikä nopeasti. Omalle sukupolvelleni seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus on tuttua, mutta esim äitini sukupolvelle jo huomattavasti hankalampi käsittää. Omille lapsilleni nämä asiat ovat tulleet tutuiksi jo alle 10-vuotiaina.

Kuitenkin uhriutumista ja erityisaseman vaatimista tulisi välttää, kuten meidän kaikkien. Edelleen töissä ollaan töissä, siellä mennään työn ja työpaikan ehdoilla. Seksuaaliaalinen suuntautuneisuus ei työntekemiseen vaikuta. Eihän se ole vamma tai sairaus, jonka takia työtä pitäisi mukauttaa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #30

"Eihän se ole vamma tai sairaus, jonka takia työtä pitäisi mukauttaa."

Ei ole sairaus eikä vamma. Kuitenkin esimerkiksi ihminen, joka työssä ollessaan käy läpi sukupuolenkorjausprosessin, tarvitsee siihen erityistä tukea esimerkiksi sairaslomien muodossa (vrt. raskaus ja synnytys) ja toisaalta dokumentaation muuttamisen uutta juridista sukupuolta vastaavaksi ja vielä vaatetuksen ja pukeutumis- ja wc-tilojen järjestelyssä. Kaikki tämä ei ole aina mennyt niinkuin Strömsössä ja näihin asioihin on liittynyt aika paljon syrjintätapauksia.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Meillä duunissa kohdellaan seksuaalivähemmistöjä erittäin hyvin, ihan tasavertaisia muiden kanssa.

Yleensä siihen vaikuttaa monet tekijät kuinka heitä kohdellaan ja ainakin mun duunikaverit eivät pidä numeroa suuntautumisestaan, eivät korosta sitä, eivät provosioi ketään, eivät paasaa näiden radikaalihomojen / pipperöiden sortopolitiikasta. Ehkä siksi heidät on otettu niin hyvin vastaan työyhteisössä, erittäin fiksuja ja arvostan.

Itse en arvosta tätä radikaali sakkia, mikä täälläkin blogimaailmassa vaikuttaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Niin meitä on moneksi. Miten itse käyttäytyy, sillä monestikin merkitystä. Sellaista kohtelua saa, mitä itse antaa. Toki kiusaajissa on usein niitä mainitsemiani "urpoja", jotka jatkaa vaan. Mutta kyllähän tähän on nykypäivänä keinot olemassa, itse pitää olla vahva. Uhriutumista naisvaltaisilla aloilla etenkin esiintyy. Ja kaksinaamaisuutta eritoten.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Suurin osa sateenkaariväen "radikaaliudesta" ilmenee ihan muualla kuin työpaikalla. Siellä oikeuksista voidaan puhua lähtökohtaisesti lakisääteisten yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien laadinnan yhteydessä ja toisaalta silloin, kun niitä oikeuksia rikotaan. Varmaan jatkuva paasaaminen mistä tahansa asiasta työpaikalla ilman järkevää perustetta tuntuu rasittavalta. Se, että joku pukeutuu, puhuu tai käyttäytyy niin, että toiset sen perusteella asian todennäköisesti huomaavat, ei ole myöskään radikaalia politikointia, se vain on osa häntä itseään.

Toisaalta syrjiminen voi olla sellainen asia, että sitä ei ehkä huomaa edes tekevänsä, ennen kuin joku siitä näin tekevää huomauttaa. Tässä tilanne on hyvin samantapainen kuin #metoo-keskustelun nostamassa tematiikassa siitä, mitä työpaikalla on soveliasta tehdä ja puhua.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Tilanteet ja ihmiset vaihtuu. Meetoo kampanjan perusteella ei kohta uskalla työkavereita edes morjesta (sarkasmia). Projekti, joka veti överit. Se maalaisjärki olisi hyvä pitää aina mukana.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Se, että joku pukeutuu, puhuu tai käyttäytyy niin, että toiset sen perusteella asian todennäköisesti huomaavat, ei ole myöskään radikaalia politikointia, se vain on osa häntä itseään."

Niin, teidän teeseihin kuulukin seksuaalisuuden ilmaisu vapaus ja juuri pukeutumisella ihminen korostaa omaa itseään ja persoonaansa. Maukka Perusjätkä riimitteli laulussaan "Aatteet on mun vaatteet". Emma Kari myös korostaa vaatetuksellaan, millainen persoona ja miten ilmaisee sitä, mitä on "Kierrätysmuovi puku Linnan Juhlissa".

Sanotte, että Natsit ovat pahuuden ilmentymä, mutta on Ok pukeutua Natsi koppalakkiin, kaasunaamariin, nahka asuihin ja rekvisiittana ruoskat, kettingit ja käsirautoja, joiden tehtävänä on ollut kiduttaminen ja alistaminen, sitten riekutaan Pride marssilla.

Mutta samalla olette sitä mieltä, että ei ole oikein, jos Joensuulainen kekkosen näköinen nutipää pukeutuu pilottitakkiin, koska se kertoo mitä ihminen on.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #41

Vaatteilla todella ilmaistaan monia asioita: Luulen, että Laine ei ihmettele mitenkään pörssimeklarin intoa pukeutua liituraitaan tai fiftarin farkkuihin ja rasvalettiin. Homoista osa pukeutuu sen esteettisen koodin mukaan, joka nousee homokulttuurista. Siitä taas osa on aika hempeää ja osa taas tuota rajumpaa nahkaosastoa. Viime mainittu on heidän kohdallaan työpaikalla yhtä hyvin sopivaa kuin esimerkiksi moottoripyöräharrastajilla: Jollekin työpaikalle se sopii ja jollekin taas ei. Eroottiseen suuntaan mentäessä rajat työpaikkapukeutumiselle tulee olla samat kuin kaikilla muillakin. Se koppalakki on muuten ainakin Tom of Finland -kuvastossa peräisin amerikkalaiselta moottoripyöräpoliisilta, ei natseilta.

Pride on karnevaali, ja karnevaalissa yksi elementti on aina ollut pukeutua överisti: Laine ei taida samoja ihmisiä arkipäivänä kadulla nähdä samoissa vetimissä. Voi olla, että Laineenkin työkavereita - myös heteroita - on ollut siellä irrottelemassa.

Kun homo tai hetero ilmaisee SM-puoltaan itsessään, se perustuu aina kahden tai useamman täysivaltaisen henkilön keskeiseen sopimukseen turvalauseineen, jossa toteutuu kunkin siihen osallistuvan oma toive. Kun joensuulainen nutipää ilmaisee pukeutumisellaan omaa intoaan väkivaltaan, ei sen vastaanottavalta osapuolelta ole taidettu suostumusta kysyä...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Risto Laineelle voin todeta, että meilläkin duunissa kohdellaan seksuaalivähemmistöjä ja -enemmistöä erittäin hyvin, ihan tasavertaisina. Arvostetaan toisiamme työtovereina. Ollaan duunissa, mutta lisäksi jokainen saa olla vapaasti, mitä on. Jos joku haluaa, käyttämääsi luonnehdintaa seuraten, tehdä numeroa itsestään, sekään ei vaikuta kielteisesti suhtautumiseen. Avioitumiseni otettiin ihan yhtä riemulla vastaan kuin muidenkin työtovereiden avioitumiset ym. iloiset ja tärkeät tapahtumat ja asiat. Ne, joista jokainen lataa voimia myös työhönsä.

Mutta onhan se hyvä, että on jokin foorumi, missä voi sitten purkaa todelliset tunteensa ihmisiin, jotka haluavat puhua syrjinnästä, syrjinnän kokemuksista ja syrjivistä asenteista - kuten siitä, että pitää olla hiljaa itsestään tullakseen kohdatuksi hyvin työyhteisössä - tai yksinkertaisesti vain iloita itsestään ja ainutlaatuisuudestaan. On vastaavasti hyvä, että on foorumi, missä voi purkaa mielipiteensä ihmisistä, jotka pyrkivät rakentamaan esteitä sille, saatko yhteiskunnan taholta yhdenvertaista kohtelua.

En yhtään epäile, etteikö Risto Laine olisi työssään mukava työtoveri kaikille, mutta sitäkin kannattaa sietää, että ihmiset eivät halua olla hiljaa. Jos he eivät ole hiljaa, ei se heistä huonompia työtovereita tai ihmisiä tee.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Meidän islamin "asiantuntijamme" Outi Mara halusi tuoda korostetusti oman asennevammansa esille myös puolustaessaan seksuaalivähemmistäjen oikeuksia.

Mutta tuohon varsinaiseen kysäriin. Vaikka olen jo keski-ikäinen karvainen heteroukko, niin en ole juuri törmännyt merkittävään homofobiaan oikeassa elämässäni. Seksuaalivähemmistöjen edustajien kanssa olen tekemisissä kuitenkin viikottain. Meillä Vihreissähän näitä pörrää kaikilla tasoilla. Kesäkausina tulee yhtenään poikettua Vallilan siirtolapuutarhassa, jossa perheellämme on mökki. Tuolla ainakin kolmannes asukkaista on homo- tai lesbopareja. Varmaan Suomen tihein keskittymä. On noita ollut paljon työkavereinakin ja ihan normaalia käytöstä ovat saaneet osakseen. Toki henkilökohtaisesti moni tuntee tulleensa joskus kaltoin kohdelluksi, muttei se minun arjessani ole näkynyt.

Täällä Puheenvuorossa sitä homofobiaa kyllä esiintyy lähes yhtä paljon kuin Outin ksenofobiaakin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kas Börjehän se siinä. Persufoobikko. Lue Koraania, se auttaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mihin koraanin lukeminen minua auttaisi? Uskonnottomana en ole vuosikymmeniin lueskellut mitään uskovaisten hömppätekstejä. Joskus teininä vielä oli uteliaisuutta perehtyä kaikkiin maailmanuskontoihin, mutta sittemmin olen kyllä kayttänyt aikani ihan muihin asioihin. Uskonnollisen huuhaan kanssa ei ihmisen kannata aikaansa kuluttaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #38

Ahaa, eli et tiedä, mitä siellä sanotaan homoista. Ja sitten syytät minua ksenofobiasta. Persufobiasi estää sinua ajattelemasta ihan omilla aivoillasi ja tutustumasta maailmaan.

Koraani on teos (uskonnollinen, poliittinen, yhteiskunnallinen), jonka mukaan eletään. Se sisältää ohjeet, kuinka käyt WC:ssä, saako keittoon pudonneen kärpäsen tappaa ja kuinka kohdella tottelematonta vaimoa. Joten ennen kuin syytät minua yhtään mistään, osoita, että tiedät, mistä puhutaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #43

Totta kai minä tiedän millaisia tektejä maailmanuskonnot pitävät pyhinä kirjoinaan. Tiedän sunnilleen myös mitä raamatussa sanotaan. Tiedän senkin, ettei noita tekstejä ota tosissaan kuin hyvin pieni marginaali fundamentelisteja. Se, että olet syntynyt jonkun maailmanuskonnon vahvalla kannatusalueella ei tee kenestäkään fundamentalistia. Itse tuntemani muslimit ovat enemmän tai vähemmän tapauskovaisia kuten kristitytkin. Noudatetaan kalenterin mukaan joitain rituaaleja kuten meillä joulunviettoa.

Ksenofobia on sinua ja kirjoituksiasi vahvasti leimaava ominaisuus. Kuinka monta perhetuttua sinulla on muista valtakulttuureista kuin omastasi? Kirjoitat pääosin kuvittelemistasi uhista. Mainitsit, että olisin persufoobikko. En ole. Persut eivät ole enää mikään yhteiskunnallinen uhka Suomessa. Persut ovat enää säälittävä marginaali-ilmiö, eikä heistä tarvitse olla huolissaan.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #46

Se, että tunnet maallistuneita muslimeja kourallisen, selittääkin maailman asiat. Väität, että kourallinen ihmisiä noudattaa Koraania. Jos nyt et viitsisi olla lähes idiootti?

Minä kuvittelen. Todista, että minä kuvittelen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #47

Et siis tunne henkilökohtaisesti yhtään muslimia? Et ole keskustellut muslimien kanssa islamista ja koraanin sääntöjen noudattamisesta.

Kerron nyanssin kun oltiin grillaamassa makkaraa. Kelpasi olut ja sianliha myös muslimille, joka tuumasi vain huvittuneena, että nyt on niin pimeää ettei allah näe.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #48

Edelleen. Tunnet muutaman maallistuneen muslimin. Tekeekö se mistään väittämistäsi totta?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #49

Ja sinä et ketään? Etsit vain netistä kieroutuneita uskomuksiasi vahvistavia negatiivisia uutisia, joiden varassa levität virheellistä propagandaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #52

Jatka jatka vaan hutkimista. Miksi minun PITÄISI tuntea ketään muslimia? Tunnetko itse yhtään jehovaa, mormonia tai katolilaista, herrankansalaista? Miten muutaman ihmisen TUNTEMINEN kertoo yhtään mistään?

Kerro esimerkki valheellisesti, levittämästäni propagandasta! Suosittelen sinulle sen sijaan lukemista, asioihin tutustumista. pahuus ei poistu päätä puskaan laittamalla. Kaikki mikä on tässä silmiemme edessä ja omassa elämässämme, ei ole koko totuus. Vaikka kuinka siihen haluaisi uskoa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #53

Herrankansalaisia en tunnista tutuistani. Tunnen myös muutamia persuja, eivätkä hekään kovin paljon poikkea normaaleista ihmisistä. Siksi minulla ei olekaan kovin voimakkaita ennakkoluuloja eri ihmisryhmiä kohtaan. Yksittäisten ihmisten tekemisiä tai toilailuja sen sijaan kommentoin. Kuten nyt sinun ksenofobiaasi. Maailmassa on 1,5 miljardia islamilaiseen kulttuuriin kasvanutta. Heitä ei vaan voi laittaan mihinkään yhteen muottiin. Kohu-uutisointia parempi vaihtoehto on tulkita yleistä tilannetta oman ympäristönsä kautta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #60
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #63

Väärä tulkinta. Tutkailen maailmaa niin tutkimuksen, uutisten, keskusteluiden kuin omien kokemusteni kautta. Jos joku elementti uupuu, niin koen maailmankuvani jollain tavalla rajoittuneeksi.

Islamilaisen maailman realismi varsinkin sekulaarisissa yhteiskunnissa ei noudata missään orjallisesti koraanin oppeja. Suomenkin olisi syytä viimein erottaa kirkko ja valtio toisistaan myös virallisesti. Käytännössä olemme onneksi jo varsin erillään.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #64

Kirkon ja valtion erottamisesta alan olla samaa mieltä.

Entäs ongelmalähiöt Ranskassa, Ruotsissa ja Norjassa. Tanskastakin näitä uutisoitu. Kts Hege Storhaugin kirja Islam - yhdestoista vitsaus. "Yhteiskuntia" sharialakeineen sekulaari yhteiskuntien sisällä. Minusta aika huolestuttavaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #66

Uskonnollisista yhteisöistä on lähes aina haittaa vain sen jäsenille. On niin sanotusti oma vika jos aikuisena roikkuu fundamentalistipiireissä. Joistain kulteista on kieltämättä vaikea lähteä, mutta Suomessa onnistuu varmasti jos vain halua on.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #85

Jehovista lähteminen ainakin tietää täydellistä erottamista muista mm sukulaisista ym. Islamin tulkinnan mukaan muutut karifia alemmaksi, tuomio kuolema. Siksi kai niitä "kunniamurhia" tehdään.

Ero eristäminen / kuolema. Kysymys ei liene pelkästään "omasta viasta", vaan pelosta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #86

Tunne kyllä ihan elossa olevia islamista irtautujia täällä Suomessa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #87

Minä taas maallistuneita, eli islam ei tosiaankaan automaattisesti tarkoita fundamentalismia.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #88

En ole missään vaiheessa näin väittänytkään. Hyvä heille!

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

"Se, että olet syntynyt jonkun maailmanuskonnon vahvalla kannatusalueella ei tee kenestäkään fundamentalistia." Väität näin. Eikö?

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=169322...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikki uskonnot on perseestä, niitä ei voi asettaa mihinkään pahemmuusjärjestykseen, tietysti, jos katsotaan vain tätä hetkeä, niin silloin ihmiset saavat jotain kiksejä yhden uskonnon pahuudesta.

Kristinusko on tappantu maailmassa miljoonia ihmisiä, islaminusko on tappanut miljoonia ihmisiä.

Aivan sama mikä on usko, sillä aina se oma ukso on kaikkein paras ja muut ovatkin sitten vääräuskoisia ja pahoja.

Kirkko ja uskonto tappaa, pysy siis niistä erossa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Minua ei ole luterilaisella uskonto tunnilla kehotettu vihaamaan tai tappamaan ketään. Ei myöskään rippikoulussa. Millahän tunneilla sinä olet istunut?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En ole istunut uskontotunneilla, oletko siis käynyt monella islamilaisella uskontotunnilla eri maissa, jotta tiedät mitä siellä opetetaan?

Tiedätkö mitä Amerikassa kristityille lapsille opetataan koulussa muista uskonnoista?

Älytön ja lapsellinen kommentti.

Sinäkin menet laput silmillä, etkä ymmäärrä, että maailma on erilainen tänään ja se on ollut erilainen 100 vuotta sitten tai sadan vuoden päästä.

Aina on ollut aikakausia, jolloin eri uskonnot sortavat jotain kansanosaa.

Jos ei ymmärrä historiaa, ei voi ymmärtää nykyaikaa.

Mutta persuille riittää vain yksi vihollinen, laput silimillä on hyvä taivaltaa, onneksi suomalaiset eivät ole yhtä näköalattomia kuin persut. Kannatus sen kertoo.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #56

#56: "Tiedätkö mitä Amerikassa kristityille lapsille opetataan koulussa muista uskonnoista?"

->Ei kannata takertua uskontojen sisältökysymyksiin. Katso vain ympärillesi, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu. Uskonnot ovat hyvin erilaisia keskenään ja uskonto luo näköisensä yhteiskunnan. Jos vertaat islaminuskoa tunnustavia valtioita vaikka Suomeen, saatat huomata paljonkin eroja.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #57

60-70-luvuilla islam ja länsimaiset arvot mahtuivat varsin hyvin elämään toistensa kanssa. Esimerkkejä tuon ajan suhteellisen avoimista kulttuureista tämän suhteen ovat Libanon, Iran ja Turkki. Myös nykytilanteeseen verrattuna huomattavasti avoimempi tilanne oli vaikkapa Somaliassa, Irakissa, Syyriassa, Egyptissä, Libyassa ja Pohjois-Nigeriassa (eteläinen osa on kristitty). Näistä monissa maissa uskonnon valtaa oli rajoitettu toisaalta diktatuurin vuoksi, Libanon oli tästä poikkeus ennen siellä käytyä sisällissotaa. Nyt noiden diktatuurien kaatumiseen liittyvä paine on purkautunut uskonnon nousuun uuteen kukoistukseen, ja se on tapahtunut valitettavasti yleensä uskonnon melko jyrkissä muodoissa. Se, mitä kuitenkin haluan tällä kertoa, on, että islam arkipäivän uskontona voi olla varsin matalaprofiilista eikä määrittele ihmisten elämää tavalla, jolla ”maahanmuuttokriittiset” meitä pelottelevat. Tuntemani muslimit eivät suhtaudu muihin ihmisiin vihamielisesti ja monilla on hyvin käytännönläheinen suhde maailman eri asioihin uskonnon asettamista rajoista huolimatta. Monet pakolaisaallossa tänne tulleet ovat juuri tämän takia tulleet myös maassaan vainotuksi.

Islamilaisen fundamentalismin aiheuttaman väkivallan lisäksi äärimmäisenä rauhan ja ymmärryksen uskontona profiloituvaan buddhalaisuuteen kuuluvat munkit lietsovat väkeä kansanmurhaan Myanmarissa ja toisen rauhanuskonnon hindujen fundamentalistit tappavat ihmisiä Intiassa. Kristittyjen uskontoon perustuvaa tappamista olemme saaneet seurata lähivuosikymmeninä kotimaanosassamme Pohjois-Irlannissa ja Balkanilla ja pienemmässä mittakaavassa amerikkalaisten aborttiklinikoiden läheisyydessä. Lisäksi Ugandassa valmisteltu homojen kuolemantuomiolaki oli amerikkalaisten evankelisten lähetyssaarnaajien kätilöimä. Voimme siis todeta, että uskonnollinen fundamentalismi on se asia, jota tulee vastustaa – ja tämä koskee kaikkea uskonnollista fundamentalismia.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #67

#67: Historiasta voidaan poimia kaikenlaista. Olennaista on kuitenkin tarkastella isoa kuvaa, asioiden kehittymistä ja ennenkaikkea sitä, miten asiat ovat juuri nyt. Jos näin tekee, niin selvästi voi havaita, kuinka uskonnot ovat keskenään aivan erilaisia.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #68

Olennaista on miettiä, millä elementeillä voimme edetä siinä, että eri etnisiä taustoja tai muita erityisominaisuuksia omaavat ihmiset voivat elää maassamme ilman pelkoa tulevansa vihamielisesti kohdelluksi. Siinä sellainen lähtökohta, jossa joku täällä oleva ryhmä leimataan jo lähtökohtaisesti kehityskelvottomaksi, on kerrassaan kelvoton.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #70

Esittämäsi huolestuminen siitä, että eri etnisiä taustoja tai muita erityisominaisuuksia omaavia ihmisiä kohdeltaisiin Suomessa vihamielisesti on överisti liioiteltu ja tiedät sen itsekin. Tämänkaltaisia ongelmia esiintyy jossain ihan muualla kuin Suomessa. Tiedät myös varmasti, että missä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #72

Kylläpä Janhunen on sokeana seutukuntia kulkenut, kun ei ole vihamielistä kohtelua havainnut!

Itse olen tehnyt selvityksen sukupuolivähemmistöjen kokemasta syrjinnästä työelämässä ja tilanne on paikoin aika ikävä - toisaalta monissa paikoissa asia on myös ilahduttavan hyvällä tolalla. Pride-kulkueita kohtaan tehdyt iskut eivät myöskään kerro kovin rakastettavasta suhtautumisesta sateenkaarikansaa kohtaan. Maahanmuuttajien suhteen vastaanottokeskuksiin heitetyt palopommit kai viestivät suomalaisten lämpimästä tunteista tulijoita kohtaan...?

Lainsäädännön suhteen Suomea on monesti muistutettu ihmisoikeuksien vastaisesta translainsäädännöstä, mutta niin kristillisdemokraatit ja persut ovat vuorollaan estäneet parannukset tähän asiaan - ihmisoikeusrikkomus ei liene niitä ysätävllisimpiä ihmiseen kohdistuvia asioita. Samaa sukupuolta olevien ihmisten oikeutta avioliittoon vastustettaessa ei sanan säilää säästetty niin somessa kuin eduskunnan puhujanpöntössäkään.

Ovathan nämä toki eri tasoisia asioita kuin ISIS-valtion meno. Ollakseen länsimainen sivistysvaltio, jossa kaikilla pitäisi olla yhdenvertaiset oikeudet, ei Suomen valtio ja Suomen kansa laidasta laitaan laskettuna voi kauheasti saavutuksillaan elvistellä. Ja molemmissa sekä valtion että kansan suhteen kantona kaskessa ovat ennen kaikkea fundamentalistikristityt sekä persu-tyyppiset ja fasismiin kallellaan olevat kansan valopilkut.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #75

Voi sentään, kun on taas hankalaa. Maailmassa on aina ollut ja tulee aina olemaan jonkin verran epätasa-arvoa ja syrjintää. Sitä kokee välillä jokainen, täysin riippumatta siitä kuuluko johonkin vähemmistöön vai eikö kuulu.

Joskus kuitenkin voisi olla siitäkin iloinen miten hyvä tilanne meillä kuitenkin on sen sijaan, että aina valittaa jos asiat eivät mene oman mielen mukaan. Kannattaa ymmärtää, että ihmisillä saa olla erilaisia mielipiteitä eikä eri mieltä oleminen tarkoita sitä että kyse olisi syrjinnästä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #78

Janhunen on ilmeisesti vähään tyytyväinen, mutta minulle se ei riitä. Se, että Suomessa saataisiin asiat vielä paremmalle tolalle, innostaa muitakin maita asettumalla niille esikuvaksi ja heuristiseksi avuksi: Ai, noinkin voidaan toimia!! Suomi on osa EU:ta ja siellä otetaan toinen EU-maa usein verrokiksi omissa toimissa. Toiseen suuntaan vajoavat valitettavasti juuri nyt myös jotkut EU-maat.

Se, että muualla syrjintää on enemmän ja että sitä ei saada koskaan pois sataprosenttisesti, ei lannista minua työssä sen vähentämiseksi - varsinkin, kun on ilmeistä, että syrjinnän vastaisella työllä on Suomessakin saatu merkittäviä tuloksia ihan lähiaikoina.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #56

Jaahas. Ja se, että et ole istunut uskonnon tunnilla tekee sinusta oikeanlaisen kommentoijan. Itselleni on opetettu myös maailmanuskontoja koulussa. Sitä kutsutaan yleistiedoksi. Myös historiaa olen lukenut ja opiskellut peruskoulun ja lukion. Jatkanut tästä omatoimisesti, sillä lukeminen kannattaa aina. Luulisi kirjakauppias sen tietävän.

Naurettavinta on se tulkinta, että aina muiden tulkinta mm historiasta tai uskonnoista on väärä, paitsi se oma tulkinta. Tuota voisi kutsua ahdasmielisyydeksi. Tai sitten se on vaan typeryyttä. Asioista näet voi keskustella ilman syyttelyn tai tuomitsemista.

Ja sen voi aloittaa omasta keskustelutyylistä. Samaa ei tarvi olla, mutta koeta edes pysyä aiheessa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Uskontotunnit vähän poimivat rusinoita pullasta.

Kyllähän raamatussa ihan selvästi jumalan johdatuksella toimeenpannaan kansanmurha ja sitten nämä homovihat ja naisvihat myös.

"Vaimot, suostukaa miehenne tahtoon niin kuin Herran tahtoon, sillä mies on vaimonsa pää, niin kuin Kristus on seurakunnan pää; onhan hän seurakunnan, oman ruumiinsa, pelastaja. Niin kuin seurakunta alistuu Kristuksen tahtoon, niin myös vaimon tulee kaikessa alistua miehensä tahtoon."

- Ef. 5:22–24

Se riippuu aina vähän ajankohdasta ja poliittisesta ilmapiiristä mitkä rusinat halutaan milloinkin poimia. Pointti on se, että mitä tahansa julmuuksia voidaan perustella, ja on myös perusteltu, uskonnolla.

Suomen poliittista järjestelmää ei ole oikein suojattu tätä vastaan. On aika pelottavaa että mikä tahansa "mielipide" on ok vaikka sillä ei ole mitään todellisuuteen perustuvaa argumentointia.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #58

Jännästi näitä Raamatun lukijoita ilmestyy kommentoimaan, kun puhutaan islamista. Jos oikein kovasti yrittää, voi kommentoida myös aloitetusta aiheesta. Mutta eihän se kaikilta onnistu, vai?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #59

Islam ei oikeastaan eroa muista monoteistisista abrahamilaisista uskonnoista tässä asiassa. Eri lahkot tulkitsevat tuhansia vuosia vanhoja kirjoituksia oman näkemyksensä mukaisesti ja näkemys muuttuu ajan, tarpeen ja poliittisen ilmapiirin mukaan.

Samat vihaelementit löytyvät kaikista ja se mikä ratkaisee on se, että kelpaako uskomuskäsitys lainsäädännön ja argumentoinnin pohjaksi. Jos otetaan, eli tarkoittaa näitä Sharia lakeja, Mooseksen lakeja jne. niin se on fundamentalismia, ja perustuu siihen että jokin uskonoppi on erehtymätön kuten vaikka koraani.

Raamattu liittyy tähän hyvin läheisesti sillä fundamentalismi on alkuperältään kristillinen liike ja pohjautunut raamatun erehtymättömyyteen, mutta tätä ajatusta on sitten omaksuttu myös radikaali islamistien parissa ja myös muissakin kulteissa.

Tämä helpottaa keskustelua:

juutalaisuus = kristinusko = islam

En tunne yhtään homomuslimia. Perinteisessä islamilaisessa laissa homostelu oli kiellettyä ja myös tarvittaessa rangaistavaa mutta käytännössä, homosuhteita hyväksyttiin ennen islamilaisissa kulttuureissa.

Nykyaikana siihen on suhtaudutaan islamilaisissa maissa usein jyrkän kielteisesti ja se on sitä fundamentalismi aatetta mikä nykyään vaikuttaa. Nähdäkseni monet islamilaiset valtiot ovat olleet haavoittuvaisia fundamentalismille.

Suomea fundamentalismi ideologialta suojaa toistaiseksi parhaiten se, että suomessa on korkea koulutustaso mutta kyllä meilläkin sitä lahkolaisongelmaa on ihan liikaa ja väestörakenteen muutos esimerkiksi maahanmuuton seurauksena voi altistaa suomen ajautumista takaisin takapajuiseen keskiaikaan mitä se vielä oli muutama kymmenen vuotta sitten.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #69

Bullshit. Kristinusko ja Islam ei ole =.
Tämä on taas tämmöinen opittu mantra, jota viljellään.

Tiedätkö ketä arvoisa Muhamed vihasi yli kaiken? Kyllä. Juutalaisia. Juutalaisvihaa ja vihakirjoituksia löytyy koraanista enemmän kuin Hitlerin Mein Kampfista. Siinäpä sitä yhtäläisyyttä. Yli 60% koraanista käsittelee vääräuskoisia (kafireita) ja sitä miten heihin tulisi suhtautua. (Hege Storhaug, Islam yhdestoista vitsaus, 2015, 180,188).

Etsipä uudesta testamentista samat lukemat. Puhutaan sitten uudelleen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #73

"Bullshit. Kristinusko ja Islam ei ole ="

Molemmissa lahkoissa palvotaan täysin samaa jumalaa. Siksi siihen voi vetää yhtäläisyysmerkin.

"Tiedätkö ketä arvoisa Muhamed vihasi yli kaiken? Kyllä. Juutalaisia. Juutalaisvihaa ja vihakirjoituksia löytyy koraanista enemmän kuin Hitlerin Mein Kampfista."

"Etsipä uudesta testamentista samat lukemat. Puhutaan sitten uudelleen."

Ei oikeastaan tarvitse. Ristiretkien aikaan kun paavi kannusti lähtemään jerusalemiin tappamaan vääräuskoisia, tapahtui sellaista että kristityt alkoivatkin tappaa juutalaisia. "Miksi mennä Jerusalemiin kun voidaan tappaa vääräuskoisia ihan kotinurkilla? Nämä vääräuskoiset sentäs tappoivat Jeesuksen!".

Muhammed ei varsinaisesti vihannut juutalaisia noin aluksi, koska Muhammed oli jumalan asialla ja palautti uskoa alkuperäiseen, puhtaampaan monoteismiin. Siinä nyt vaan kävi sitä samaa mitä nyt yleensäkin lahkoilla, että alkoivat riidellä keskenään kun tulkinnat erilaisia. Juutalaiset eivät halunneet elää islamin oppien mukaan.

Ei siinä nyt mitään uutta ollut silloinkaan historiassa että juutalaisia olisi vihattu. Sille on aika pitkät perinteet. Eikä myöskään siinäkään ole mitään uutta että lahkot jakautuu ja jakautuu ja jakautuu..... Ja siksi koska riidellään näkemyksistä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #76

Ja toiset ne vaan jatkaa teurastusta. Ja ei, Jumala ei ole sama.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #79

No kyllä tosiaankin on täysin sama jumala. Kristityillä ja muslimeilla on vain näkemysero siinä, että kristityt uskovat jumalan koostuvan kolmesta sivupersoonasta ja Jeesus oli jumalan yksi persoona tehden visiitin ihmisten parissa. Muslimit taas pitävät Jeesusta yhtenä profeettana jonka kautta se täysin sama jumala puhunut.

Kyse on saman jumalan palvomisesta ja tulkintaerosta miten se asia nyt oli.

Kristityt muuten teurasti siellä hölmölandiassa esimerkiksi homoseksuaalin mistä videon linkkasin ja suomessa edelleen näkyy politiikassa käsittämätöntä homovihaa minkä tausta on fundamentalismissa. Siis sitä taleban toimintaa.

Sillä ei ole merkitystä onko fundamentalismi kristillistä vai islamilaista mutta on hyvä asia vastustaa sivistyneen maailman syöpää ja pitää lahkoja erossa maallisista asioista. Historia todistaa kuinka karmivia asioita lahkojen vaikutusvalta tekee. Noitavainoja, isis terroristeja, inkvisitiota, talebaneja, kansanmurhaa, silpomista ja sen semmoista.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #81

Usko, mitä uskot. Islamissa palvotaan profeettaa, joka näki näkyjä. Epilepsia? Alasti kansat poliittisen määräysvaltansa alle sapelilla. Ja nimenomaan islam on poliittinen järjestelmä elämänohjeineen. Oletko kuullut vuodelta 2011 muslimi veljeskunnan ylimmästä johtajasta, jonka mielestä holokausti jäi valitettavan kesken ja kehotti veljiään jatkamaan sen loppuun viemiseksi. Tai wc-paperigatesta vuodelta 2015, jossa imaamit joutuivat soveltamaan pitkän mietinnön jälkeen, saako WC paperia käyttää.

Islam on poliittinen järjestelmä, jota noudatetaan. Siihen kasvetaan ja siitä eroon pääseminen vaatii melkoisia ponnistuksia. Sopeutuminen sekulaarikulttuuriin ei muutoin onnistu.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #82

"Usko, mitä uskot. Islamissa palvotaan profeettaa, joka näki näkyjä. Epilepsia?"

Ei vaan Jumalaa. Näkyjä näkevät profeetat eivät ole tavattomia uskonnoissa. Oletko kuullut tarinaa palavasta pensaasta? Käärmeetkin puhuvat.

"Oletko kuullut vuodelta 2011 muslimi veljeskunnan ylimmästä johtajasta, jonka mielestä holokausti jäi valitettavan kesken ja kehotti veljiään jatkamaan sen loppuun viemiseksi."

Oletko kuullut perussuomalaisesta kansanedustajasta joka vastustaa homojen avioliittoa?

"Islam on poliittinen järjestelmä, jota noudatetaan."

Kyllä minä tiedän maallistuneita muslimeja, että ei tuo ihan päde. Minulla ei ole mitään erilaisia uskontoja vastaan, vain fundamentalismia vastaan. Ei ole mitään syytä arvottaa jotain toista lahkoa paremmaksi kuin toista kun se fundamentalistinen osa porukkaa on ihan yhtä sekaisin kaikissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #59

Voin vähän selventää tätä ajatteluani, sillä 1700-luvulla kun eurooppalaiset tulivat pääsäissaarille, päästiin tarkastelemaan ihmispopulaation käyttäytymistä petrimaljassa.

Ihmiset hakkasivat metsät, söivät ruoat ja alkoivat sitten tapella keskenään ja söivät toisiaan, sivilisaatio tuhoutui ja alkoi ahdistuneiden ihmisten parissa alkoi kaikennäköiset uskomukset rehottamaan ja muodostui ihmislinnun kultti.

Nyt tätä samaa vähän niinkuin tapahtuu maailman mittakaavassa ja etenkin epätoivoiset olot tekee sijaa uskomuksille.

Sitä sitten voi lapsen lapsen lapset elää pa5kotussa maailmasssa missä ihmishenki on halpa, eletään Mooseksen ja Sharia lakien mukaan, kasvatellaan pitkää partaa ja kumarretaan 5x päivässä mekkaan kohti. Ai että siinä on ihmiskunnalla loistava tulevaisuus. Ei ihan mennyt niinkuin scifi elokuvissa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #71

Voit jatkaa kumartelua, itse en meinaa edes aloittaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #74

Sitten varmaan kannattaa tehdä työtä sen eteen että saadaan erotettua lahkot ja kultit pois maallisesta vallasta ja politiikasta. Mielellään perustuslakiin näin. Noin ensialkuun pitäisi Jeesus kulttia saada paremmin erotettua suomen valtiosta ja erityisen tärkeätä polittiisessa päätöksenteossa on tuoda esiin pitää kaikki löperöt perusteet kun lahkolaiset perustelee asioita uskomuksilla eikä tosiasioilla.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #77

Niinkuin jo aiemmin sanoin, olen alkanut henkilökohtaisesti kallistua kirkon ja valtion erottamiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset