OutiMara mie vaan mietin

Tuutin täydeltä todellisuutta

Ylen tuotannossa on tänä kesänä Handmaid's Tale. Televisiosarja perustuu Margaret Atwoodin vuonna 1985 julkaistuun romaaniin. Sarja kertoo muuttuneesta maailmasta, vallankaappauksesta, jossa uskonnollinen ryhmä on ottanut valtion omistukseensa. VAHVA KATSELUSUOSITUS!

 

"Kärsimys johtuu sen sijaan vaivihkaa toteutuneesta vallankaappauksesta. Ihmiset ovat sopeutumiskykyisiä, mitä myös Orjattaresi kuvaa, niin hyvässä kuin pahassa. Vaikka osa vastustaa sitkeästi asioiden tolaa, on moni myös hyväksynyt sen ajatellen, että asiat voisivat olla huonomminkin. Kukaan teoksen kuvaamista ihmisistä ei varsinaisesti vaikuta nauttivan yhteiskuntansa nykytilasta, mutta he pitävät sitä silti parempana vaihtoehtona kuin mennyttä." 

(ILTALEHTI 26.04.2017)

 

" Moninkertaisesti palkittu uusi sarja kertoo ekokatastrofin jälkeisen Yhdysvaltain paikalle perustetusta Gileadin tasavallasta jossain lähitulevaisuudessa. Katastrofin seurauksena naisten hedelmällisyys on romahtanut. Dystopian Gilead on nyt rodunjalostusta harjoittava tiukan uskonnollinen valtio, jossa naiset on jaettu kastiin kykyjensä mukaisesti. Voiko tällä tavalla järjestäytynyt yhteiskunta säilyä hengissä, vai joutuuko totalitaarinen valtio joskus vastaamaan teoistaan?"

(Yle Areena, sarjan esittelyteksti2018)

 

Hieno sarja Yleltä. Kyseessä on kuulemman dystopia, joka on mahdollista tulevaisuudessa. Miten niin tulevaisuudessa? https://yle.fi/uutiset/3-10241316

 

 

Uskonnollisia lahkoja ja systeemejä ON JO OLEMASSA, joissa naiset ja yhä nuoremmat tytöt ovat synnytyskoneita tahtomatta, ei kysytä haluatko naimisiin, pakkonaitetaan. Myydään suvun nimissä eniten tarjoavalle. Se, että miehellä on useampi vaimo, ei myöskään ole mikään dystopia. Sarjassa on pariskuntia, jotka valitsevat "jalkavaimon", synnytyskoneen itselleen. Aivan loistava kuvaus kaikkineen, kuinka kävelevät synnytyskoneet puetaan kaapuihin, he saavat liikkua vain toisen synnytyskoneen kanssa. Saa puhua vain sallituista asioista, mikään ei ole itse valittavissa. Systeemiä kyttävät "hallituksen" oikeamieliset ja antavat väkivaltaisia tuomioita uskonnon pilkasta mm. silmän poisto, sähköshokein. Naisen arvo on olla synnyttävä ja imettävä lehmä. Ai niin, mutta huonompi ja arvoltaan vähäisempi kuin nauta kuitenkin.

 

Hetkinen, onko tämä dystopia vain ihanko jo totta?

 

Kyllä me tarvitaan sharialaki, heti ja nyt!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kyllä me tarvitaan sharialaki, heti ja nyt!"

Aika hyvä aasinsilta, kun sarja kuvaa nimenomaan länsimaisia ja erityisesti yhdysvaltalaisia asenteita, tekijänsä mukaan naisvihaa. Alkuperäisteos ja televisiointi on kritiikkiä amerikan fundamentaalikristittyjä kohtaan.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Niin, että semmonen aasinsilta, kuten kuvasit. Naisvihamielinen, ääriuskonnollinen. Et löydä yhteyttä. En mahda sille mittään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niin ja Suomessa tuon astutettavan "tamman" roolin ovat saaneet lestadiolaisen perheen äidit.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Niin. Että lisää vielä uusia oreja tarvitaan?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kun edes keskusteluun otetaan sharia, tulisi ottaa myös mormonit, lestadiolaiset, herran kansalaiset, hindut, buddhat ja mitä näitä nyt on. Kaikille oikeus omaan lakiin, jihuuuuu!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hyvä avaus aiheensa puolesta.
Jos nyt länsimaat ovat olleet kärjessä naisten olojen parantamisessa on globaali menetys kun/jos täällä saavat jalansijaa sukupuoliessentialismiin perustuvat ideologiat ja käytännöt.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kukas Suomeen on tuomassa sharia-lakia?

Ihan hyvä sarja, mutta pitää olla ilmeisesti perussuomalainen, että siitä tulee tuollaiset johtopäätökset.

Sellaista se elämä on, kun on vaan yksi asia mielessä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

En tiedä kuka miettii ja mitä. Petteri aina ainenkii persuja. Ilolla tai pakolla.

Matkailu, lukeminen, maailmaan tutustuminen auttaa ahdasmielistä. Kannattaa lukea muutakin kuin Aku Ankkaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sinulla on tietenkin oikeus omaan, vaikkakin typerään tulkintaasi. Meidän pitäisi kuitenkin kuunnella ensisijaisesti Margaret Atwoodin ja toissijaisesti tuon tv-sarjan tekijöiden ajatuksia, kun vertaillaan nykytodellisuutta ja sarjan Gileadia. Ja silloin tulkinnan ja analogioiden ja kysymysten kohteeksi tulee ääriliike, jota voisi nimittää vaikkapa äärikristilliseksi oikeistoksi. Sitä he ovat tarkoittaneet. Sitä USAn todellisuutta, jossa tuollla liikehdinnällä/liikkeellä on varteenotettavaa kannatusta.

Suomessakin pitäisi, sarjan kotimaassaan herättämän keskustelun tavoin, kysyä ahkerasti ja hellittämättä, millaisen yhteiskunnan suomalainen äärikristillinen liikehdintä/bloggaajat/poliitikot jne haluaisivat, jos pääsisivät valtaan: mitä he haluaisivat tehdä vähemmistöille, naisille, lapsille, uskonnottomille, kouluille jne. Nyt tuo porukka päästetään liian helpolla antamalla heidän vain valittaa ja vastustaa kaikkea ja siteerailemalla Raamattua.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Tietenkin tulkintani typerä, kuinkas muutenkaan.

Ääret on aina vaarallisia, tuli ne mistä suunnasta tahansa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mä luin E.R. Burroughsin "Tarzanín". Hyvä esimerkki siitä mitä tapahtuu jos nyt emme pane rajoja kiinni: suomalaiset alistetaan islamilaisten kantajiksi ja putoaa kirkuen rotkoon riippusillan petettyä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Oletko katsonut tuota suosittelemaani sarjaa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Katsoin ne kolme jaksoa jotka areenalla ovat. En löytänyt mitään jonka perusteella juuri islam- tai maahanmuuttovastaisten pitäisi riemastua.

Kuten taennampana sanoin, kyseessä on juuri kristillisten ääriryhmien kritiikki. Jos jollekin, suosittelisin sarjaa Räsäsen ja Huhtasaaren kaltaisille fundamentalisteille.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #14

Suosittelen sitä kaikille.

Naisten ala-arvoinen kohtelu, pakko naittaminen, alaikäisten tyttöjen myyminen eniten tarjoavalle, haaremin pitäminen, synnytyskoneina käyttäminen, naisten hunnuttaminen, oikeuksien poistaminen (onko niitä koskaan ollutkaan), omistamisen kieltäminen, raiskauksen salliminen (silminnäkijät), homojen tappaminen, kiduttaminen, koska sharia, ovat ote islamin jo käytössä olevista tavoista.

Ja edelleen et näe mitään yhteyttä? Osaatko perustella kantasi?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #15

Usko nyt jo: sarja on kritiikkiä USAn äärikonservatiivista, uskonnollista oikeistoa kohtaan. Ei islam-vastainen.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #17

Kiellä, kiellä. Yhteyksiä löytyy, kuten yllä kirjoitin. Silmät saa sulkea ja todistella itselleen vaikka ja mitä. Jos vastaat kommentteihini, koeta edes vastata siihen, mistä puhutaan. Olenko siis väärässä väittämieni kanssa?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #18

Totta kai yhtymäkohtia löytyy, sillä islam ja kristinusko ovat loppujen lopuksi aika samanlaisia uskontoja ja lähtöisin samoilta seuduilta. Osa profeetoistakin on samoja.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #21

Ja seuraavaksi niillä on sama jumalakin? Nää on näitä opittuja mantroja.

Jaa ja mikä ero on näillä uskonnolla tällä hetkellä. Jos oikein tikistät, saatat niitä jopa löytää. Tai sitten et. Raamatussa (vanha testamentti) kivitettiin ihmisiä, islamin mukaan sitä tehdään vieläkin. Ja se on oukei?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #24

Ihan ensimmäiseen kohtaan vain, että kyllä on. Allah tarkoittaa arabiaksi Jumalaa, samoin kuin Jahvekin. Juutalaisuudella, kristinuskolla ja islamilla on siis sama Jumala. Ihan perustietoa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #18

Outi, taidat olla avun ulottumattomissa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #34

No sinun apuasi tuskin tarvitsen.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #34

Te kaikki muut apua tarvitsette! Ei Outi! Mielestäni!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

Minä näen paljonkin yhteyttä sarjassa Päivi Räsäsen, Laura Huhtasaaren ja Timo Soinin kaltaisten poliitikkojen ajatteluun. Nämä eivät poikkea muiden uskontojen fundamentalisteista.

Se että valjastat tällaisiin kohdistuvan kritiikin islam-kritiikiksi on vain falskia.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #20

Päivi Räsänen ja Laura Huhtasaari ajavat läpi mitä? Kuolemantuomioita? Kidutusta? Jotka ovat arkipäivää useassakin maassa. Niin ja niissä maissa on katolilaisuus sekä islamin uskoa. En vetäisi on merkkejä välille kyllä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #23

Kidustusta ja kuolemantuomioita on m. USA:ssa, jota romaani ja sen pohjalta tehty sarja kritisoi.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #27

Ja ne liittyvät Huhtasaareen tai Räsäseen?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #29

Minä kerroin että sarja kritisoi kristillisiä fundiksia, jollaisia m. Räsänen ja Huhtasaari ovat. Sinä toit esille kidutuksen ja kuolemantuomiot. Ja sitten minun pitäisi kertoa sinulle miten nämä liittyvät toisiinsa. Huoh.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #30

Räsänen ja Huhtasaari ei kiduta ketään. Sen sijaan islamin usko kiduttaa ihmisiä tälläkin hetkellä. Ota se pää pois sieltä, no jostain.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Minulla on Margaret Attwoodin kirja Orjattaresi hyllyssä ja luettuna vuosia sitten. Se oli poikkeuksellisen vahvaa luettavaa ja jätti jälkensä.

Ja todellakin, vanhoillisit ovat saaneet liian suuren jalansijan maamme politiikassa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mielenkiintoista. Kenellä on valta nyt? Kenelle se on siirtymässä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sitähän on sitten altrightpopulistien invaasion yritetty selittää että on ristiriitaista arvostella islamia naisten asemasta islamin piirissä jos samalla tukee kristilliseksi naamioitunutta taantumusta made in usa. Ihan hyvä että Outikin on oivaltanut tuon kiitos tv-sarjan.
Naisten paras turva globaalisti on liberaalinen länsimainen tapakristityksi fundisten haukkuma suvakki joka on feministi ja homomyönteinen.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Naisen paras turva on ei kaikkeen vöyhötykseen mukaan lähtevä, omilla aivoilla ajatteleva, ei läheskään kaikkea suvaitseva ihminen. Yltiö feminismi älyttömyydessään mielestäni johtaa juurikin yhteiskunnan näille urille, kuten sarjassa esitetään. Silmät kiinni suvaitaan kaikki ja kaikkea. Ja hups, sitten ollaankin jo kyynärpäitä myöten siinä itsessään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Munusta kannattaisi tukea ns Kallion kuplaa. Siellä harrastetaan kaikkea kivaa jota persut haukkuu kulttuurimarksilaisuudeksi koska se osuu kokoomuksen oikeistosiivestä vasemmalle eikä ole arvokinservatiivista. Lisäksi siellä on korkea syntyvyys. Oletan myös että siellä on vähemmän perheväkivaltaa.
Jos on onnellisen lapsuuden puolella ei voi olla Kallion kuplaa vastaan.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #26

Vai Kallion kupla.

Miun lapset nauttii puhtaasta ilmasta ja luonnosta täällä maalla, 10km kaupungin keskustasta. Meillä harrastetaan liikuntaa ja kulttuuria (musiikkia ja taiteita). Inspiraation lähteet lähellä. Lapset kuuluu tänne ilman muuta, 1-5 kaikissa tuttava perheissä. Sen on kuule elämää se! Ilman kuplia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #31

Se että kehuin Kalliolaista menoa ei ollut kritiikki sinun asuinympäristöäsi kohtaan. Kysymys on siitä että persut ovat tehneet kalliolaisista inhokin vaikka siellä on niin paljon hyvää. Paljon sellaista mistä ahdasmielisissä piireissä naiset, lapset ja homot eivät edes uskalla uneksia.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #39

"Paljon sellaista mistä ahdasmielisissä piireissä naiset, lapset ja homot eivät edes uskalla uneksia."

Mennään taas universumista toiseen. Aiku kiva paikka tuo Kallio. Missään muualla ei päästä tähän ku Kalliossa. Höpötihuputi. Olen ymmärtänyt, että sinne muuttaa kaikki wannabe hesalaiset. Miun puolesta menköön. Itse muistan Kalliosta tehdyn kipaleen Kaduilla Kallion...porttikongista kusen tuoksu..jne

Juurihan kerroin "ahdasmielisistä" piireistäni, joissa moni perussuomalainen asuu ja elää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

Taas otat itseesi. Kallio on kaikkien maiden ikävien ja ihmisiä uskonnon tai/sukupuoliessentialismin avulla kontrollovien alueiden vastakohta. Toisessa päässä ei todellakaan ole sinun piirisi!! Sinä et ole mikään Kallion antiteesi. Muutenhan et arvostaisi tätä puheena olevaa sarjaa.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Olikos tämä Kallion kupla se, joka harrastaa luotettavaa tiedotusta ja ihania alpakkakekkereitä lapsille ?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Alpakka on ihan eläin. Ja hyvä symboli. Mutta Kallio ei sen symboliarvosta saa kunniaa vaan Töölö.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kamelikin on kiva. Aavikkorotta myös.

Sattuuhan sitä. Meille ei helsinkiläisille on yks ja lysti, onko kyseessä Töölö vai Kallio. Ei sitten niin mitään merkitystä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #41

Sen kyllä ymmärrän. Vähän sama jo vantaalaiselle. Kallion kupla-sanonta ei sekään ole yksiselitteisesti kaupunkimaantieteellinen vaan eräänlainen negatiivisessa mielessä luotu karikatyyri johon toki voi myös samaistua.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #43

Totta, minäkin olen yrittänyt tänne E:n kaupungin takamaille kalustaa itselleni omaa somaa punaviheriäistä kulttuurimarksilaista kuplaani Kallion tapaan, ironisella hipsteritwistillä. Kalliossa asuva tyttäreni avustaa minua kertomalla aika-ajoin mikä on kuuminta hottista suvakkikulmilla. Niihin kuului m.m. Atwood.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #41

Olen kuvitellut, että Tölikan "kermape**eet" ja nimbyt erotetaan Berggan suvakeista laajemminkin. Ovathan he omia alueitaan laajemminkin tunnettuja kliseisiä symboleita. Ainakin täällä E:n kaupungin laitamilla heidät erotetaan ja monissa Puheenvuoron juttuketjuissa heihin viitataan.

Mutta toisaalta emmehän me tällä erota Joen kaupunginkaan osia, Otsolaa, Mutalaa, Utraa, Rantakylää jamitäniitäonkaan. Tosin niiden asukkaat ja naapurit eivät ole kyenneet tai edes varmaankaan halunneetkaan profiloida asuin- tai naapurialueitaan yleisvaltakunnallisiksi yleisnimiksi.

Sen sijaan Töölö ja Kallio kuulenevat samaan yleisnautintaan johon Pispala, Amuri, Eira, Raunistula tai vaikka Pallivaha jamitäniitäonkaan syystä tai toisesta ovat päätyneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset