OutiMara mie vaan mietin

Kenellä oikeus ja mihin?

Suomessa oikeudet perustuvat perustuslakiin sekä voimassa oleviin muihin lakeihin. Kun vedotaan ihmisoikeuksiin, vedotaan myös perustuslakiin, jossa on huomioitu myös kansainväliset velvoitteet, oikeudet ja velvollisuudet. Hienoa!

Mutta entäs ulkomaalaislaki (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040301) ? Miksi se ja sen sisältämät pykälät jätetään kertomatta?  Tai se sivuutetaan täysin?  Kaikkien oikeudet muistetaan kyllä kertoa, mutta entäs ne velvollisuudet? Ohittaako Suomessa voimassa oleva ulkomaalaislaki perustuslain tai toisin päin? Tuskinpa vaan.

Julkisuudessa on kauhisteltu, kun ihmisistä puhutaan laittomina. Perustuslain 9§ pykälän mukaan ”Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.” Perustuslaissa puhutaan maassa laillisesti oleskelevasta. Entäs jos ihminen ei ole laillisesti maassa? Paperit ovat hävinneet ja nimeäänkään ei muista, saati mistä on kotoisin. Mikä hän silloin on? Olisiko hän silloin esimerkiksi laittomasti maassa oleva? Laiton henkilö?

Turvapaikanhakijan saadessa kielteisen päätöksen ja päätöksen muuttuessa lainvoimaiseksi, ja kun ihminen kieltäytyy lähtemästä maasta takaisin kotimaahansa, tulee hänestä laittomasti maassa oleva, usein vielä paperiton. Hän ei ole enää turvapaikan hakija, eikä laillisesti maassa oleva.  

Onko laittomasti maassa olevalla oikeus samoihin oikeuksiin kuin laillisesti maassa olevilla? Jos hänen ei edes kuulu olla täällä, niin miten hän voi olla oikeutettu samoihin veronmaksajien rahoittamiin palveluihin kuin laillisesti maassa olevat ovat?

Mutta mitenkäs se nyt meni? Voiko Suomessa oleskella kuka vaan ja millä perusteella vaan? Ei muuten voi, jos niitä lakeja nyt oikein tarkkaan luetaan. Kuka saa tulla maahan (ulkomaalaislaki 11§)? Kuka täällä saa liikkua (ulkomaalaislaki 41§)? Kuka voidaan käännyttää (ulkomaalaislaki 148§)? Kuka voidaan karkoittaa (ulkomaalaislaki 149§)? Milloin turvapaikkaa on haettu perusteettomasti (ulkomaalaislaki 101§)? Milloin ihminen voidaan ottaa säilöön (ulkomaalaislaki 121§)? Eli kysyn edelleen miksi laittomasti Suomessa olevaa tulisi kutsua? Eihän laittomasti täällä olevan kuuluisi edes olla täällä. Ja miksi heille pitäisi kuulua samat oikeudet kuin veroja maksaville kansalaisille tai laillisesti maassa oleville? Tässä kohdassa Suomi todellakin muuttuu koko maailman sosiaalitoimistoksi. Tiedän kyllä mitä perustuslaissa lukee, myös mitä terveydenhoito- ja sosiaalilaissa lukee. Akuutti apu kuuluu kaikille, ketään ei Suomessa jätetä kadulle verta vuotavana. Perustuslaissa ei puhuta sanaakaan rahallisesta avusta, joten siihenkään on turha vedota. Kuntien velvollisuus on järjestää akuutti sairaan- ja sosiaalihuolto, tarjota hätämajoitus, ruoka, vaatteet ja lääkkeet. Jos kunta on niin rikas, että kaikki annetaan, se on yksittäisen kunnan poliittinen päätös. Mutta toisaalta kunnan sosiaalitoimen, joka huolehtii kunnissa paperittomien asioista, tulee olla yhteydessä aina maahanmuuttovirastoon, selvittääkseen henkilön tilanteen. Tehdä siis ilmoitus ja toimittaa henkilö maahanmuuttoviranomaisten hoteisiin.

Kaikkihan nuo tuolla laissa jo määritellään. Miksi näistä itketään julkisuudessa? Lakiin kirjatuista asioista.

Toinen mielenkiintoinen asia on julkisuudessa märähditty kielteinen turvapaikkapäätös. SIIHENKIN on ulkomaalaislaissa vastaukset. Miksi turvapaikkapäätös on kielteinen? Henkilö ei mm täytä lainvaatimia turvapaikanhakukriteereitä, henkilö on valehdellut mm ikänsä, nimensä, lähtömaansa, käyttänyt väärennettyjä papereita, on syyllistynyt rikokseen jne. Tuollahan ne lukee, selvällä suomen kielellä.

Eli ei, kaikkien ei kuuluu olla Suomessa, eikä kaikilla ole siihen oikeutta. Lukekaa lakia. Tämän päiväiset hallituksen ulostulot vain osoittavat sen, että Suomen lakeja aletaan vihdoin (ehkä, toivottavasti, vihdoin) noudattaa. Mitään uutta ei siis ole keksitty. Eikä pyörää tarvitse keksiä uudestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mahtaakohan persujen kannatus nousta tällä yhdenmukaisella muukalaisvastaisuudella? Enpä usko.

Sikäli hallitus pelaa taidokasta peliä, että sinisten kilpailevalla muukalaisvastaisuudella voidaan kepu ja kokoomus pitää irrallaan persujen 1918-taistoista. Kaikki tietävät, että persujen lopullinen kohtalo on yksi yhteen kommunistien kanssa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

En tiedä noista demareittenkaan keinoista. Joko olet synnytystalkosiin osallistunut?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Annetaan demareiden tänään levätä haudassaan. En ole synnyttänyt (Kahdessa tapahtumassa olen ollut paikalla).

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #3

No mutta kun Antti ihan vaatii. Ja hei tasa-arvosii ollaan. Eiku peitto heilumaan.

Aiheesta. Puolet lisävelasta maahanmuuton kustannuksiin. Me todellakin tienataan tällä? Ois ollu miulla heti osoittaa muutama 200-500 oppilaan homekoulu, johon rahat voisi sijoittaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #6

Voisin ehkä" peittoa heiluttaa" tuloksellisesti nuoremman naisen kanssa, mutta tuskin vaimoni kanssa. Vaimo on kuitenkinkin Rakas.

Aiheesta. Olet ollut perussuomalainen koko nykyisen hallituksen ajan. Siinäpä pähkinä purtavaksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hehhehheh.. Tämä oli niin hyvä kommentti, että piti ääneen nauraa. Omat talkooni olen pitänyt ilman demareitten kehotusta.:DD

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #5

Tämmöisten kehoitusten edessä itselläni ilkeä feminismi nostaa päätään. Herra on hyvä ja tekee itte :) Mie oon jo osani tehny!

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #7

No joo, jos on hyvä mies ja hyvät olosuhteet, niin nainenhan tekee rakkaudesta vaikka kymmenen lasta. Nyt on vaan niin, että suomalaisten olosuhteet on tehty niin huonoiksi, ettei nuorilla ole edes mahdollisuus perustaa perheitä, saati tehdä lapsia.

Ulkomaan eläville on tehty tämäkin mahdolliseksi, että yhdellä ukkelilla voi olla monta vaimoa ja nämä sitten yksinhuoltajastatuksella tehtailevat lapsia ja yhteiskunta maksaa.

Sitten ihmetellään, että miksi suomalaisten syntyvyys vähenee. Pölvästi kai tuo Rinnekin on, ei voi muuta sanoa.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"Mahtaakohan persujen kannatus nousta tällä yhdenmukaisella muukalaisvastaisuudella? Enpä usko."
Niin, tässä yksittäisessä asiakysymyksessä tuntuu menevän niin, että me Perussuomalaiset yksin vaadimme että jokaisella maailman kansalaisella EI OLE oikeutta asua Suomessa, ja vielä edullisemmin retorisesti meille tulkittuna, että jokaisella maailman kansalaisella EI OLE sallittua nauttia suomalaisten veronmaksajien kustantamista palveluista Suomessa. Muut eduskuntaryhmät (paitsi Sininen tulevaisuus) yhdessä vaativat että on oikeus, tai jopa että on sallittua.

Tälläiseksi jos keikahtaa asetelma, niin väitänpä että on meille Perussuomalaisille erittäin edullinen asetelma. Varsinkin jälkimmäiseksi jos dilemma kärjistetään, niin uskallan ihan pers-tuntumalla tulkita että yli 50% äänestäjistä on meidän puolellamme.

"Kaikki tietävät, että persujen lopullinen kohtalo on yksi yhteen kommunistien kanssa."
Huah. Näinkö tosissaan luulet? Ans kattoo, miten käy :)

Marko Parkkola

Suomen kansalaisella ei ole oikeutta olla laittomasti maassa. Se oikeus on varattu vain ulkomaalaisille. Sain juuri 80 euron hammaslääkärilaskun. Abdi ei saanut, kun on laittomasti maassa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Näinhän tuo on. Ihan ite pitää laskunsa maksaa.

Olli Nurmi

"Tiedän kyllä mitä perustuslaissa lukee, myös mitä terveydenhoito- ja sosiaalilaissa lukee. "

Öö? Et taida tietää? Perustuslaissa lukee "jokaiselle". Mitä kohtaa tästä et sisäistä?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Öööö vaan itselles. Mitä kohtaa et tekstissäni ymmärtänyt? Ihan lämpimikseenkö tuo laki on kirjoitettu?

Olli Nurmi

Perustuslakia sovelletaan aina ennen muita lakeja.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #13

Ja onko ulkomaalaislaki jotenkin ristiriidassa perustuslain kanssa?

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #14

Koko kommentointini pointti on se, että sinä et ymmärrä miten perustuslaki toimii ja mitä se käytännössä tarkoittaa.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #13

Juuri niin. Lisäksi Suomi on sitoutunut noudattamaan YK:n ihmisoikeusjulistusta jossa todetaan:

22. artikla.
Jokaisella on yhteiskunnan jäsenenä oikeus sosiaaliturvaan sekä oikeus kansallisten toimenpiteiden ja kansainvälisen yhteistyön kautta kunkin maan järjestelmä ja voimavarat huomioonottaen, nauttia hänen ihmisarvolleen ja hänen yksilöllisen olemuksensa vapaalle kehittymiselle välttämättömiä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia.

25. artikla.
Jokaisella on oikeus elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin ravinnon, vaatetuksen, asunnon, lääkintähuollon ja välttämättömän yhteiskunnallisen huollon osalta. Jokaisella on myös oikeus turvaan työttömyyden, sairauden, tapaturman, leskeyden tai vanhuuden sekä muun hänen tahdostaan riippumatta tapahtuneen toimeentulon menetyksen varalta.
Äideillä ja lapsilla on oikeus erityiseen huoltoon ja apuun. Kaikkien lasten, riippumatta siitä, ovatko he syntyneet avioliitossa tai sen ulkopuolella, tulee nauttia samaa yhteiskunnan suojaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #15

Yhteiskunnan jäsenenä...jos ihmiseltä on evätty turvapaikka, ei ole oikeutettu oleskelemaan Suomessa, eihän hän silloin ole yhteiskunnan jäsen.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #16

Totta. Toki osittain tuo riippuu siitä miten yhteiskunta määritellään.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #17

Siellähän se perustuslaissa määritellään. Suomen kansalaiset ja laillisesti maassa olevat.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #18

Totta. Suomen perustuslaissa yhteiskunnaksi määritellään Suomen valtio.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #18

Perustuslaki koskee kaikkia Suomen lakien vaikutuspiirissä, eli suomen maa- ja vesialueilla oleskelevia henkilöitä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #21

Ja ulkomaalaislaki koskee kaikkia Suomen rajojen sisäpuolelle tulevia.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #22

Ja YK:n ihmisoikeusjulistus koskee kaikkia jotka ovat sellaisessa maassa joka julistuksen on ratifioinut.

Heh :-D

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #23

On mielestäni varsin kummallista ettei kansalaiset ole tietoisia lainsäädännön periaatteista ja siis siitä mitä lakien laadinnassa on kaiken kaikkiaan huomioitu,

Nyt kun tässä on mainittu mm. ulkomaalaislaki ja perustuslaki, niin ulkomaalaislaissa on, kuten kaikessa lainsäädännössä huomioitu perustuslakimme (perustuslakivaliokunta käsittelee lakiesitykset ja antaa lausuntonsa). Ulkomaalaislaissa on HE:n mukaisesti huomioitu perustuslain lisäksi "Esityksellä pyritään myös vastaamaan Euroopan unionin sääntelystä ja eräistä kansainvälisistä sopimuksista johtuviin muutostarpeisiin." Myös Dublin asetus ja scengensopimus on huomioituna. On muitakin sopimuksia ja säädöksiä huomioitu, jotka on luettavissa alla olevasta linkistä.
https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2003/2003002...

Näyttää kuitenkin siltä, ettei edes hallitus noudata säädettyjä lakejamme siinä laajuudessa kuin mitä mahdollisuuksia ulkomaalaislaki antaisi humanitäärisessä maahanmuutossa. Taitaisi tulla paljon halvemmaksi panna rajavartijat pohjoiseen rajavalvontaa suorittamaan kuin kuinka suuret kustannukset tulee kymmenien vokkien ylospidosta. Taitaisi kustannukset jäädä minimitasolle nykyiseen verrattuna.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

Tämä Nurmi yrittää saivarrella loppuun asti vaikka tietää hävinneensä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset