OutiMara mie vaan mietin

Uskokoon ken tahtoo!

Ilmaisia palveluita, vapaata töistä, palkankorotuksia, ilmaista rahaa...
Näin luvataan vasemmistoliiton taholta tulevissa kunnallisvaaleissa 2017. Siis, mitä? Tässä taloudellisessa tilanteessa, jossa valtion velka kasvaa kasvamistaan, velkaa maksetaan velalla. Ja millä nämä lupaukset ilmaisuudesta maksetaan... no tietenkin velkarahalla. Olenko ainoa, joka ei ymmärrä tätä epäloogisuutta?

Ei ole olemassa ilmaista päivähoitoa, eikä ilmaista sosiaali- ja terveyspalvelua, eikä ilmaista julkista joukkoliikennettä. Tai jos tänä kaikki on ilmaista, mitä tapahtuu muiden palveluiden ja tavaroiden hinnoille sekä veroille? Pahimman luokan populismia, sanon minä, omana mielipiteenäni.

Uskotteko te oikeasti tällaisiin lupauksiin? Minä en.

Jos saisin jatkaa tuota Lin (Andersson) listaa, lisäisin siihen vielä ilmaisen kyydityksen joka päivä töihin, työaika 4h/pvässä, viikonloput neljä päiväisiksi, 1/2 vuoden kesäloman ja työssäpysymisrahan. Ja lopuksi hymiö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tulonsiirtoa joku ökyrikkaan pesti Veikkaus OYn korkealle pallille on myös tai Sampo Terhon siirrot jotka ohjaavat rahavirtoja veroparatiiseihin. Tai se että Halla-ahon mandaatilla Hki'n kaupunginhallituksessa istuu jatkuvasti varajäsen.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ai niin unohdin....Kyllä rikkaitten verotus pitäisi olla 100%. Se inha kapitalisti, joka sinutkin työllistää, sille ei mitään armoa. Halki poikki ja pinoon. Ai niin, mut kuka sitten maksaa ilmaiset palvelut? Joulupukki?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mä en unohtanut. Vaikka olen vanhempi ja muistin pitäisi olla sinua huonompi. Veroprogressio on ihan hyvä juttu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kyllä esim.MSP,multa-kepu,vas,ja sdp muistaa hyvin Kekkosen ajan ilmaiset palvelut. Sairaala,terv.huolto ym. Nuo yhdessä loi maailmallakin arvostetun julkisenpuolen jotka kustannettiin verovaroista,tasapuolisesti kaikille.Ei ollut palvelumaksuja ennenkuin -91 Kepu,kok ne teki laiksi terveyskeskuksiin .Siitä lähtienhän ne on noussut joka hallituskaudella.
Ketkä syö kuormasta?

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

Jos ihmettelet miksi palvelut olivat Kekkosen aikaan ilmaisia, mutta eivät enää, löydät vastauksen Sixten Korkmanin kirjasta Talous ja utopia. Jos innostut kirjan lukemaan, mieti samalla miten Korkmanin esiintuoma mekanismi toimii uudessa sotessa kun valinnanvapaus tulee käyttöön.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #7

Mitenkö toimii? Siten että niillä veroilla mitä nykyään jo maksetaan enemmän kuin ennen tarvitaan SOTE 33% korotus terveyspalvelumaksuihin .
Eli joku syö kuormasta .Olisiko "Attendojen" osakkeenomistajat kun ne on ulkomaalaisia pörssiyrityksiä?

Ennenhän rahat kiersi takaisin kunnalle veronmaksajien hyödyksi. Nyt "Panama-tileille"!

Ja kun isot kaupungit maksaa maakuntien valinnanvapauden ,niin paljonkos ne kuntaverot nousikaan ?
Kelan-muistion-16 mukaan.

Johan sen järkikin sanoo ettei pörssiyritykset sitä hoida hyväntekeväisyyttään vaan voittojen saamiseksi osakkeenomistajille.
Ykskään omistaja ei sijoita rahojaan kansan terveydenhuoltoon hyvän hyvyyttään.

JK. Vai uskoitko että Miljonääri,bisnesenkeli,sijoittaja Sipilä ja Kokoomus on kansaa ajatellut? Vai hyvävelikavereitaan SOTE?

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia Vastaus kommenttiin #10

Et ole siis selvästikään lukenut kyseistä kirjaa. Kannattaisi lukea ja kiinnittää huomiota myös kirjan nimen jälkimmäiseenkin osaan. Mielestäni faktat ja asioiden ymmärtäminen voittaa ennakkoluuloista johtuvan muutosvastaisuuden.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten tähänkin asti ne palkansaajat .Etkö sitä tiennyt? Nythän on niin että esim-93 Ahon lain jälkeen rikkaat ei maksa edes pääomatuloista kunnallisveroa. Joten se palkansaaja maksaa ne kuntien palvelut rikkaiden puolesta. (Kunnat menettää vuodessa n.2-3 Mrd verotuloja)
Ja nyt kun eduskunnan muistion mukaan ne rikkaat käyttää eniten terveyspalveluita ja saa eniten Kelasta tukia euromääräisesti ,niin mikä on ollessa kun Ps alkoi suosia tuota politiikkaa.

Mitä taas yrityksiin tulee niin yritystä ei ole ilman työntekijöitä.
Miksikö ei? Ne yrityksen seinät ja konttorinväki ei tuota yritykselle mitään millä se pysyisi pystyssä. Tarvitaan tuotteelle tekijöitä joita se yritys sitten myy saadakseen myös itselleen palkkaa ja tuottoja.

Ellei ole nyrkkipaja ja tee itse tai perheen voimilla. Ja se taas ei työllistä uusia veronmaksajia valtiolle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En tiedä missä vasemmistoliitto olisi lupaillut ilmaisia palveluita. Jos en täysin väärin veikkaa, niin ovat puhuneet maksuttomista palveluista joka on koko lailla eri asia.

Ilmainen palveluhan on palvelu joka ei maksa mitään. Sellaisia ei toisaankaan ole olemassa.

Maksuton palvelu on taas palvelu jonka kustannukset hoidetaan muuta kautta kuin käyttäjämaksuilla. Esimerkiksi osana verotusta. Maksuttomien palveluiden yksi etu on maksujen keräämiseen rakennetun systeemin muuttuminen tarpeettomaksi ja sitä kautta säästöt. Esimerkiksi HSL:n suhteen puhutaan vuositasolla kai noin paristakymmenestä miljoonasta. Toinen maksuttomuuden etu on kyseisen palvelun runsaampi käyttö ja kolmas että palvelu on paremmin köyhempien ihmisten ulottuvilla. Toisaalta asiakasmaksuilla on joskus hyödyllisiä ohjausvaikutuksia ja periaatteellisella tasolla on jossain määrin ongelmallista että palvelua käyttämättömät joutuisivat enenevissä määrin sen maksumiehiksi.

Yleisellä tasolla on kuitenkin tärkeää, että ainakin päättäjät ymmärtävät mikä on ilmaisen ja maksuttoman palvelun ero. Tämä toki pätee niin perussuomalaisiin, vasemmistoliittolaisiin kuin muihinkin puolueisiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

En muista minkään että vasemmisto olisi luvannut? Ehkä ne tarkoitti että keskittäisi verojen käytön sinne mihin ne kuuluukin. Veronmaksajien palveluihin.
Ei työttömin "palkkoihin " yritysten makaessa 0 euroa/kk ja veronmaksajien pussista tuet Kelasta.

Mihin muuten ne verot on huvennut yks kaks vaikka palveluiden hinnat nousi vielä veron jälkeenkin 33%?
Palkansaaja maksaa (PS esim.) 23% veroa palkasta+ALV 24%=47% veroa palkastaan ? Mitä sillä saa nyt?
Vettä ja lämmintäkättä perus-kepu-kokoomukselta. Leikkauksia Sosiaaliturvasta mihin veroja maksaa joka kuukausi?

Pekka Pylkkönen

Maksuttomien palveluiden ongelma on myös siinä että markkinainformaatio katoaa. Jos ihmiset haluavat kalaa mutta valtio antaa kaikille ilmaiseksi lihaa, syntyy hyvinvointitappio.

Joissain tilanteissa Subventio voi olla fiksua mikäli valtio näkee hyödyt paremmin kuin ihmiset. Kuitenkin mikromanageeraus joka asiassa on todennäköisesti huonompi vaihtoehto kuin se että ihmiset saavat pitää ansaitsemansa rahat itse ja kuluttaa omien mieltymystensä mukaisesti.

Arto Jääskeläinen

"Maksuttomat palvelut" ovat lopulta kaikkea muuta kuin maksuttomia, mutta äänestäjiä houkutellaan helposti tuollaisella.

Kas kun kuulostaa niin hyvältä korvaan, kun Vasemmistoliitto/Vihreät/...(laita tilalle haluamasi puolue) antaa minulle MAKSUTTA junaliikenteen, päivähoidon, jne. Kuulostaa siltä, että he kustantavat sen ystävällisesti, kun vain äänestät heitä...

Kun tehdään uusi "maksuton palvelu" olemassa olevien lisäksi, sen kustannukset pitää kattaa jostain. Jos veroja ei kerätä enemmän sen kattamiseen, niin silloin kasataan velkataakkaa lisää. Ei vaadi suurta matematiikkaa.

Palvelun tarve voi olla eri ihmisillä hyvin erilainen. Juuri kuten yllä sanottiinkin. Käy niin, että joudut itse maksamaan sellaisen palvelun hintaa, jota tarvitset harvoin tai huonommassa tapauksessa et ollenkaan. Harvoin palvelua käyttävä saisi sen edullisemmin ostamalla suoraan itse silloin kun tarvitsee. Vielä huonompi, jos pakkomaksat verotuksen kautta palvelua, jota et tarvitse koskaan. Itsellä sellainen on YLE, maksan veroa siitä mutta en tarvitse juuri ollenkaan. (YLE nyt tietysti on valtiollinen eikä kunnallinen asia, tiedetään.) Jollain toisella se turhakepalvelu on jotain muuta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Kun tehdään esim. uusi laki sosiaaliturvaan Takuueläke tai Ruuan ALV alennus . Niin kurkistappa Kelan EDI-LEX laista kenelle ne oli tarkoitettu? Samoin "pationrakennusvähennys" jota käyttää eniten 87% hyvätuloiset.

No nythän nuo tulonsiirrot on pois verokirstusta. Kuka ne maksaa takaisin korvaavana rahoituksena ? No se tavallinen kansa ,veroissaan,ALV korotuksena ja palveluiden hintojen korotuksilla.

Ns.Ilmaisia lounaita EI ole . Jokainen verohelpotus,verojen poisto,jokainen uusi tukimuoto korvataan aina noin .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset