OutiMara mie vaan mietin

Ulkomaalaisella ei ole ehdotonta oikeutta oleskella Suomessa

5.1.2017 julkaistu poliisin tiedote (poliisitarkastaja Mia Poutanen) kertoo kaiken oleellisen julkisuudessa väitellystä asiasta. Onko laittomasti maassa olevia ihmisiä olemassa? Saako puhua laittomasti maassa olevista? Mitkä ovat heidän oikeutensa?

Ulkomaalaisella ei ole ehdotonta oikeutta oleskella Suomessa. Perustuu Suomen lakiin, ulkomaalaislakiin.

Poliisi hoitaa tehtävänsä niin hyvin kuin mahdollista. Onneksi meillä on hallitus, joka linjaa asioita perustuen Suomen perustuslakiin. Onneksi meillä on viranomainen, joka valvoo lakien toteutumista. ”Usein kuulee esimerkiksi kysyttävän, pitääkö laittomasti maassa oleskelevilla ulkomaalaisilla olla samat oikeudet yhteiskunnan palveluihin kuin sellaisilla, jotka oleskelevat laillisesti. Nyt Suomen hallitus on linjannut, ettei tarvitse. Vain välttämätön apu annetaan. Ja lähtökohta on, että palautuspäätöksen saaneet poistuvat maasta eikä laitonta maassa oleskelua katsota läpi sormien. Kielteisen päätöksen saaneiden ulkomaalaisten pitäisi siis poistua maasta. Jos he eivät poistu, he ovat maassa laittomasti. Maasta poistamispäätös eli käännytys- tai maasta karkottamispäätös on kuin mikä tahansa hallinnollinen päätös.”

Teksti luettavissa kokonaisuudessaan täältä:

http://poliisi.fi/poliisista_paivaa/mia_poutanen/1/1/ulkomaalaisella_ei_...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitenkäs muuten lasten kohdalla? Alle 15-vuotiashan ei ole rikosoikeudellisesti vastuunalainen, ja tuskin 15-18 -vuotiaskaan lakia rikkoo, jos vanhemmat käskevät oleskella Suomessa.

Ainakin toistaiseksi on myös katsottu, jotta alaikäisillä on oikeus samaan sairaanhoitoon, kuin suomalaisilla, papereista tai niiden puutteesta huolimatta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

En osaa sanoa, mutta tällaisen löysin nopeella haulla....

"Turvapaikkajärjestelmä on luotu vainottujen auttamiseen. Kriteerit sille, kuka voi saada turvapaikan tai muuta suojelua, on määritelty ulkomaalaislaissa. Ne ovat samat sekä lapsille että aikuisille. Esimerkiksi pelkkä epävarma tulevaisuus, köyhyys, yhteiskunnan epävakaus tai halu jäädä Suomeen ei riitä oleskeluluvan saamiseksi kansainvälisen suojelun perusteella." (HS, 15.9.2016)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Laittomaksi nimetty oleskelu Suomessa ei toisaalta ole rikos ja toisaalta Suomen valtion tulisi taata moneen kertaan julkisuudessa puidut perusoikeudet kaikille valtion oikeudenkäyttöpiirissä oleskelevalle.

Paperittominen henkilöiden oikeus terveyteen "ankkuroitu perustuslain 19 § 1 momenttiin, jonka mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon."

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

"Ajallemme tyypilllinen itsekeskeinen arvomaailma, omaa tulevaisuuttaan murehtivat ja etenkin populistiset muukalaiskammosta ja muista peloista voimansa ammentavat poliittiset ankeuttajat pyrkivät toistuvasti rapauttamaan maamme hyvinvoinnin tukijalkaa - perustuslakia ja siinä selkein sanamuodoin kaikille valtion oikeudenkäyttöpiirissä oleskeleville taattuja perusoikeuksia siis - jakamalla mielikuvaa valtion alueella oleskelevista hmisistä, jotka voitaisiin perustuslain henkeä kiertäen erotella oikeudellisesti eriarvoisiin ryhmiin sen perusteella, mikä heidän maassaolostatuksensa sattuu olemaan." Kirjoittat Juho omassa blogissasi.

Ulkomaalaislaki on päivitetty vuonna 2004 eduskunnan toimesta. Ketäs nämä ankeuttajat silloin olivat? Lakia on toki tilanteen muuttuessa päivitetty ennen tätä vuotta ja viimeksi 2016.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ulkomaalaislaissakaan ei esitellä laittoman maassaoleskelun tunnusmerkistöä eikä rangaistusasteikkoa - maassa ilman lupaa oleskelu ei siis ole rikollista ja toisaalta vaikka olisikin, niin siitä huolimatta ilman asianmukaista lupaa maassa oleskelevilla on perustuslaissa taattu yhdenvertaiset perusoikeudet.

Esimerkiksi Suomen kansalaiselle, joka suorittaa ehdonalaista vankeusrangaistusta, on edelleen rikostuomiostaan huolimatta oikeus saada esimerkiksi välttämättömiä terveydenhoitopalveluita ilman, että tämä rikostuomio ja siihen mahdollisesti liittyvä maksukyvyttömyys muodostaisi estettä perusoikeuksien toteutumiselle...

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #7

Onko vaikeaa vastata ankeuttaja kysymykseen, jonka esitin? Perustuslaki kertoo ja viranomaiset toteuttaa. Perustuslaista ja muistakin lähteistä toki voi ottaa irrallisia kappaleita ja perustella niillä ihan mitä tahansa.

Perustuslain muokkaamisesta ja pykälistä kiitän Suomen hallituksia nyt ja ennen. Huomio: kiitos kokoomus, keskusta, sdp, vasemmisto, vihreät, rkp, kd. Käsialanne näkyy perustuslaissa. Tulkinnat onneksi lain sallimissa rajoissa tekee joku muu kuin minä ja sinä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #7

Suomalaisten muuten on laajemmassa mittakaavassa aika vaikea hyväksyä sitä, että Suomeen saisi tulla kuka vaan ilman mitään dokumenttejä tai matkustusasiakirjoija, noin vaan rajan ylittäen ja olisi samoin tein suomalaisen sosiaaliturvan piirissä. Varsinkaan jos ei ole silmin nähden hädässä, vaan tukka on hienosti leikattu ja päällä merkkivaatteet ja kädessä monen sadan euron puhelin.

Erityisen vaikea pala ihmisille on se, että jos olet maassa vaikka tapauksesi on käsitelty ja maasta pitäisi poistua ja silti olet oikeutettu sosiaaliturvaamme jos et vain lähde.

Tyytymättömiä tähän eivät todellakaan ole enää ainoastaan perussuomalaiset.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #11

Tosi on. Maailma ei ole yhteinen ja Suomi ei kuulu kaikille - sitä vain on yltiösuvakkien aivan mahdotonta käsittää, saati sitten ymmärtää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

#3 Juho Antikainen kirjoittaa mm. "Paperittominen henkilöiden oikeus terveyteen "ankkuroitu perustuslain 19 § 1 momenttiin, jonka mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon."

Asia ei todellakaan ole noin yksioikoinen kuin annat ymmärtää. On ensinnäkin otettava huomioon perustuslakimme 9§ jossa sanotaan keillä on oikeus vapaaseen liikkuvuuteen maassamme, josta taas johtuu mitä oikeuksia laittomasti maassa olevilla on.

Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös kertoo ettei karkotettavalla ole oikeutta jäädä vaatimaan sosiaaliturvaa. Tämä on tuotu esiin Kimmo Sasin kertomana Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen heinäkuussa antamasta ratkaisusta, jonka perusteella lainvoimaisen maastapoistumismääräyksen saaneella vieraan maan kansalaisella ei ole oikeutta jäädä maahan ja vaatia isäntämaalta terveys- ja sosiaaliturvaa.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/sasi_turvapaik...

Paperittomat, jotka eivät ole edes hakeneet turvapaikkaa on poliisiviranomaisen toimesta karkotettava välittömästi maasta tavoitettaessa. Heidät voidaan tavoittaa siinä vaiheessa kun menevät hakemaan sosiaalitukea. Edellyttää vain virnomaisten hyvää yhteistyötä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Tekniikka onkin juuri tuo, että irrotettaan lauseita kokonaisuudesta. Ja sitten vakuutellaan, ettei missään nimessä Suomi ole niin houkutteleva maa, että tänne kaikki haluaa. Ja, että Suomi ei ole koko maailman sosiaalitoimisto. Ihan varmasti houkuttelevuutta lisää ilmainen raha, suoja ja ruoka, terveydenhuolto, jota ei muualla ole tarjolla.

Ja mitä hyötyä olisikaan sitten turvapaikanhakuprosessista, jos kaikki haluavat saavat jäädä kuitenkin. Halukkaita maailmassa on varmasti paljon.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Edes Suomen kansalaisella ei aina ole ehdotonta oikeutta oleskella Suomessa vaan hänet voidaan siirtää tai luovuttaa toiseen maahan.

Näin määrää Suomen perustuslaki : 2. luku ja 9. pykälä.

P.S. Uskoakseni näissä perustuslakimme määrittelemissä tapauksissa suomalaisten viranomaisten toimenpiteet ovat rivakat ja maasta lähteminen tapahtuu nopeammin kuin laittomasti maassamme oleskelevien ulkomaalaisten turvapaikanhakijoiden kohdalla.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Mitenkähän käy niiden tuhansien kaksoiskansalaisten joilla on sekä Suomen että jonkun muun maan kansalaisuus? Hehän ovat myös ulkomaalaisia. Voiko perheeni enää koskaan vierailla Suomessa, edes sukulaisten perhejuhlissa?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Otapa Jukka lakikirja käteen ja lue. Kysymys on laittomasti maassa oleskelevista. Saa toki, asian kuin asian, halutessaan ymmärtää väärin. Se on jokaisen oikeus.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Miksikähän tahan lakikirjaa tarvitaan. Monessa muussa maassa ei olla noin tiukkoja ulkomaalaisten suhteen. Otsikkosi sanoo kaiken:"Ulkomaalaisella ei ole ehdotonta oikeutta oleskella Suomessa".

Olen huomannut monen blogistin kannattavan tätä kieltoa. Eräässäkin kirjoituksessa vaadittiin kaikkien ei-Suomen-kansalaisten välitöntä maasta poistamista. Perussuomalaisten nuivassa maahanmuutto-ohjelmassa mentiin vielä pidemmälle kun Suomeen muuttamisen täyskieltoa ehdotettiin myös sellaisille Suomen kansalaisille jotka eivät pysty todistamaan olemaan hyödyksi Suomelle. Mielestäni suhteellisen kova tiukennus nykyiseen.

Ja saahan Suomen kansalaisuuden ihmiseltä pois kun niin halutaan. Tästä taisi Päivi Räsänenkin taannoin tehdä aloitteen.

Jos Suomessa ei enää perheeni saa oleskella, on onneksi muita maita joissa saa. Joskus aiemmin noin ehdotonta kieltoa ei ollut Suomessakaan.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Turhaan poukkoilet ja pokkuroit epäolennaisuuksinesi väistellen varsinaista aihetta. Todellisuus kun on olemassa, eikä vain vihervasemmistoliberaalinen globalistinen, postmoderni, Ei rajoja -teoria ja pilvilinna, mikä todellisuudessa repisi hyvinvointiyhteiskunnan nopeasti hajalle ja aiheuttaisi vain täyttä kaoottisuutta, mellakointia, väkivaltaa jne. samalla kun Eurooppalainen kulttuuri muuttuu toiseksi ja länsimaisen kulttuurin aika - sellaisena kuin sen tunnemme - olisi pian Suomessakin ohitse. Suomen ei kuulu toimia haittamaahanmuuton ja ei-toivotun siirtolaisuuden maksajana sisäisen turvallisuutemme murentuessa samalla käsiimme, vaan tehokas ja järjestelmällinen pakkopalautus koneisto on saatava toden teolla pyörimään v.2017!! PS. Kristillisistä juurista ammentavat tulevat nousemaan: Koti, uskonto, isänmaa konservatismi ei ole lyöty, vaan se nousee tulevaisuudessa! Make Suomi Great Again :)

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Ehdottaisin itse, että Suomi kustantaisi sosiaaliturvan vain Suomen maantieteellisellä alueella oleville kansalaisilleen.

Poikkeuksen tähän tekisivät vain pakolaisleireiltä Suomeen virallisen prosessin kautta hyväksytyt ihmiset.

Nykyinen järjestelmä vain kannustaa sosiaaliturvashoppailua.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eläkkeet pois etelään muuttaneilta? No niin kauan kuin ollaan EU:ssa, niin sosiaaliturvaa ei voi kytkeä kansalaisuuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset