OutiMara mie vaan mietin

Kuka osaa Ullaa paremmin sen sanoa?

Iltasanomien päätoimittaja osaa kirjoittaa ja kertoa sen niin kuin pitää. Ilman sarvia ja hampaita, sarvilla ja hampailla.

Lukekaa ajatuksella, niin minä tein.

On ääripäitä, joista on puhuttava, niitä ei pidä unohtaa, kumpaakaan. Tätä keskustelua pitää jatkaa, järkevästi, ei puoliksi, eikä toista väheksyen. Ääripäissä ei ole kaunisteltavaa.

Peace and love.

 

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001274402.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ulla Appelsinia lukiessa tulee aina mieleen äärioikeistolaisuuden puolustus:

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/immonen%20f...

"Unelmoin vahvasta, rohkeasta kansakunnasta, joka voittaa tämän painajaisen nimeltä monikulttuurisuus. Ruma kupla jossa vastustajamme elävät tulee varsin pian halkeamaan miljoonaksi pieneksi palaksi. Elämämme kietoutuvat yhteen hyvin ankarina aikoina. Nämä päivät jättävät ikuisesti jäljen kansakuntamme tulevaisuuteen. Minulla on voimakas usko kanssataistelijoihini. Taistelemme loppuun asti kotimaamme ja yhden aidon Suomen kansan puolesta. Voitto on meidän", Olli Immonen kirjoitti.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kyllä siulla täytyy olla lukemisen ymmärtämisen kanssa joku ongelma.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Omasta mielestäni "lukemisen ymmärtämisessäni" ei ole ongelmaa, vaan näen hyvinkin Ulla Appelsinin "tasapuolisuusongelman". Hän käyttää runsaasti energiaa todistaakseen Asema-Aukion tapahtumat irrallisiksi siellä tapahtuneesta mielenosoituksesta ja siinä yhteydessä tapahtuneesta väkivallanteosta.

Toisaalta Ulla Appelsin näyttää tietävän bussien polttajien motiivit. Jos hetken miettii perussuomalaisten motiiveja aina puolustaa äärioikeistolaista väkivaltaa, en löydä mitään muuta syytä kuin sen, että "ne ovat ainakin enemmän meikäläisiä".

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #4

Jos Appelsin näyttää mielestäsi tietävän ihmisten motiivit rikoksille, sinä tunnut tietävän. Oikea Sherlock!

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki Vastaus kommenttiin #4

Jos siellä bussien tuhopoltossa olisi palanut tai palaisi (vahingossa) joku nukkumassa ollut koditon maahanmuuttaja, niin ketä siinä tapauksessa syyllistettäisiin? Bussifirmaa joka ei ollut huolehtinut alueen kunnollisesta aitauksesta, valtiota joka ei ollut järjestänyt ilmeisesti laittomasta maassa olevalle pakolaiselle yösijaa, vai muuten vain rasistisia suomalaisia jotka sallivat moista tapahtuvan?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eero, onko tuo teksti minkä linkin laitoit kommentiisi, niin Ullan ja Ollin yhteistyötä? Jos niin on, niin eipä voi kuin ihmetellä, miten Iltalehti pitää noin äärioikeistolaista toimittajaa joukossaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ulla Appelsin on Ilta Sanomien päätoimittaja. En tiedä hänen henkilökohtaisista suhteistaan Olli Immoseen, äärioikeistolaisiin liikkeisiin tai fasistisiin kokoontumisajoihin?

Omat huomioni tulevat Päätoimittajan painotuksista ääriryhmien välillä. Ne näyttävät tukevan ajatusta "vasemmiston" suuremmasta vaarasta. Olen enemmän kuin eri mieltä ja ihmettelen, miten Arvoisa Sanoma voi pitää riveissään moista moskaajaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #13

AI ai.. Yhtä pätevät ovat johtopäätöksesi kuin se, että minä esittäisin uuninpankkopojan yhteyksiä anarkisteihin. Olen kanssasi asiasta niin eri mieltä, olipa yllätys. Näet sellaista mitä ei ole. Minä tulkitsin kirjoituksen juuri niin, että vaieta ei saa kummastakaan ääripäästä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Outi, teidäm kahden välillä eroavuus taikaakin olla siinä, että Eero ei halua puhua vasemmiston tekemisistä (anarkistit jaa muut ryhmittymät). Eeron mukaan noista ryhmittymistä ei ole valtiolle haittaa. ;) Nehän tekevät vahinkoa vain kansalaisille ja usein heidän omaisuudelleen. Me taas Outi katsomme, että kaikkien pitää olla samoilla kalkkiviivoilla, kun käsitellään oikeudellisia toimia vahinkojen aiheuttamisista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #43

En tiedä, mutta oliskos kysymys siitä paremmasta väkivallasta ? Se tuntuu tietysti heti paremmalta, jos saa anarkistilta turpaansa, tai auto palaa.

https://www.youtube.com/watch?v=cqnB4Q0hOWs

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #43
Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Appelsin osaa myös kirjoittaa yksipuolisesti, mutta nyt oli haettu tasapuolisuutta. Luin ja pidin tällä kertaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minustakin kirjoitus oli erinomaisen hyvä ja maltillinen kuvaus nykytilanteesta. Näitä "paimenpoikia" on täällä Usarissakin ihan liiankin kanssa. Pienikin asia tehdään väkisin isoksi, mutta draamaa pitää olla,... Vaikka juuri se eniten myös ruokkii kansan vastakkainasettelua ja monien kirjoittajienkin ärtymystä, joka näkyykin hyvin blogien kommenteissa.

Usarin ylläpito tietysti siitä tykkää eniten, kun lukijaluvut senkun nousevat, mitä ärtyneemmäksi mielipiteet kehittyvät. Jankaus on tavanomaista ja toistot runsaita, mutta se lienee myös hyvä purkautumistie omille aggressioille:).

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Keskustelu on aina hyvästä, mutta jankkaaminen tympeää. Omat poterot, omat poterot. Mielestäni Appelsinin kirjoitus oli oikeasti ensimmäinen, joka käsittelee ääriliikkeitä aivan yhtä pahoina, kuvottavina ilmiöinä, joista pitää keskustella.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Vahvoina hetkinä huomaa kannattavansa tasapuolisuutta, heikompina hetkinä putkiaivoisuus vie voiton :)

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Luin sattumalta päivällä tuon Ulla Appelsinin tekstin IS:n sivuilta. Jo tuolloin arvelin jonkun nostavan sen tänne keskusteluun.

Omalla alustallaan se näytti saaneen lähes yksimielisen hyväksynnän.
Täällä siitä pitää luonnollisesti löytää suoraan tai mutkan kautta yhteyksiä johonkin huolestuttavaan.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Appelsinin kirjoitus vaikuttaisi pyrkivän tasapuolisuuteen. Olen samaa mieltä, että kaikkiin väkivaltaisiin ryhmittymiin ja niiden toimintaan on puututtava. Näin varmaankin tehdäänkin mahdollisuuksien mukaan. Kirjotuksessa minua jäi kuitenkin häiritsemään seuraava kohta.
"Tämän jälkeen epäilty tekijä juoksi uhrin perään ja törkeästi potkaisi tai tuuppasi häntä, jolloin uhri kaatui."

Poliisi nimittäin kertoi kyseessä olleen vauhdilla suoritettu potku uhrin rintaan, ei mikään tuuppaisu. Toiseksi epäillyn asema mielenilmauksesta tehdyn harhaanjohtavan ilmoituksen tekijänä jää vaille huomiota. Tuo ilmoitus johti poliisin mukaan siihen, ettei poliisi ollut paikalla valvomassa järjestystä. Tahallista tai ei, mutta poliisin läsnäolo olisi saattanut estää tuon "kurinpalautuksen". Saatan olla väärässä, mutta jonkinmoiselta tahalliselta kaunistelulta tai vähättelyltä tuo minusta vaikuttaa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Tein saman huomion. Kova on Appelsinin halu valkopestä tappamista "tuuppimiseksi", jonkinlaiseksi vahingoksi jonka joku "parempi" ihminen olisi voinut välttääkin.

Muitakin kummallisuuksia Appelsin tapansa mukaan piilottaa kirjoitukseensa halutessaan vaikuttaa lukijoilleen muka tasapuolisena kirjoittajana:

- ainoa banderolli jonka hän oli Peli poikki-mielenosoituksessa nähnyt oli hänen mielestään sellainen jossa " jossa hyökätään Suomea ja (mielenosoitusta turvaavaa) poliisia vastaan". Kyseessä lienee sama banderolli jonka Peli poikki-mielenosoituksen järjestäjät ovat itsekin tuominneet.

- Appelsin toteaa "syyttömiä ihmisiä on leimattu väärin perustein", ja vihjaa tällä rautatieaseman tapauksen tutkintaan. Tottakai asiaa edelleen tutkitaan, mutta luultavasti poliisilla on kuitenkin syynsä tuon pahoinpitelijän pidätykseen. Ketään muuta yksittäistä ihmistä hänen mainitsemistaan väkivaltatilanteista ei ole nimetty ainakaan tietääkseni, ainoastaan tuo Jimin mukiloija.

- Appelsin ilmoittaa myös "Jo tässä vaiheessa on kuitenkin selvää, että murhasta ei ole juridisesti kyse". Mitään perusteita hän ei kuitenkaan esitä, vaikka asiaa edelleen tutkitaan. Mistähän Appelsin on tietonsa saanut? Varsinkin kun aivan toisesta tapauksesta hän myös kirjoittaa: "toisin kuin asema-aukion tragedia, isku bussivarikolle oli etukäteen suunniteltu".

Herää tosiaan epäilys että Appelsinilla on kova hätä kuvata kaikki viimeaikainen väkivalta ja poliisin menettely vain asialliseksi viranomaistoiminnaksi ja aiheelliseksi maahanmuuttokritiikiksi.

Kyllä Aisopos on vedetty nyt väärään seuraan.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

# 14
Mitäs se poliisi on nyt väärin tehnyt?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #16

En tiedä, kun asiaa ei ole tutkittu. Tuossa Mustan Barbaarin tapauksessakin poliisi itse tutki omaa toimintaansa ja totesi "asialliseksi". Kaikki asiakkaan puolen todistukset kuitattiin vääriksi, eikä perusteluita esitelty.

En hyväksy että etnisen profiloinnin perusteella ihmisiä raudoitetaan makaamaan kadulle ilman selvää syytä.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #25

Muistelisin lukeneeni, että silminnäkijöiden lausunnot puolsivat poliisien näkökantaa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #42

Selvitys oli siis syyttäjän tekemä ja siinä haastateltiin asianomaisten lisäksi neljää poliisia, jotka olivat silminnäkijöitä ja viittä ulkopuolista silminnäkijää. Lopputulemana on, että Nikanderin omaiset valehtelivat ja kyseessä oli race baiting. Mikä ei tietenkään kelpaa kansainvaellusmyönteisille hihhuleille, vaan "sorretun" pitää saada "oikeutta" ym.

Episodin merkittävin opetus kuitenkin oli, että kansainvaellusmyönteistä toimittajaa (tai muutakaan toimijaa) ei pidä uskoa hetkeäkään, koska hänen "todellisuutensa" on ideologian vinksahtaneeksi vääntämä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #45

Onneksi kaltaisesi tolkun ihmiset eivät kuitenkaan katso asioita minkään vinksahtaneeksi vääntyneen ennakkoasenteen kautta, vaan arvioivat asioita objektiivisesti ja tapauskohtaisesti.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #47

#47: Asioita kannattaa varmaankin yrittää katsella sen perusteella, mitä tosiasiat ovat ja mitä tiedetään ja mikä on ennustettavaa ja jättää moralisointi vähemmälle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Tuosta olen täysin samaa mieltä ja se olisi hyvä kiteytys episodin opetukseksi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #45

Kaikkia etnisesti poikkeavia vihaaville ja heidän surmaamisestaan haaveileville hihhuleille taas mikä tahansa lausuma joka kohdistuu vähemmistöjä tai heidän kokemuksiaan vastaan on aina täydellistä totuutta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

# 10
Minä taas uskon Suomen poliisiin siinä määrin, että rikolliset pidätetään ja tuomio langetetaan. Jutun tutkinta on kai vielä aika kesken? Paha tulee palkkansa saamaan.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Minäkin uskon poliisiin, mutta Appelsin vihjaisee tuuppaamiseen, kun poliisi puhuu vauhdilla suoritetusta potkusta rintaan. Eiköhän poliisi tutki ja oikeuslaitos antaa tuomio, mikäli juttu sinne päätyy. Appelsin myös tietää, että murha on poissa laskuista. Hmm...

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #18

Murha = etukäteen suunniteltu tappaminen. Onko sinulla sen varmempaa tietoa siitä, että hullu natsi aikoi tappaa jonkun juuri tuona päivänä?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #20

Ei ole, mutta minua askarruttaa, oliko epäillyn tekemän harhaanjohtavan tapahtumailmoituksen tarkoitus pitää poliisi poissa paikalta. Tietenkin saattaa olla, että olen seurannut liikaa poliisi ja rikossarjoja!

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #21

Jaa-aa paha mennä sanomaan. Toivottavasti tuokin selviää ajan kanssa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #20

Mitä varmaa tietoa sinulla on siitä että tappoaikeita ei ollut?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #26

Ei ole minulla tietoa, niinkuin ei sinullakaan.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #26

Jos tappoaie olisi ollut, olisiko jäänyt yhteen potkuun.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus Ullalta. Ei voi olla väärin käsitellä asioita objektiivisesti ja monelta kantilta. Pts. Jos asioita on käsiteltävä vain yhdeltä kantilta. Koska natsikortti. Suomessa taittaa olla Pekka Sitoimen jäljiltä kourallinen natseja. Suomalaisia kuitenkin on yli 5 miljoonaa. Siitä voi tehdä jokainen keskenään johtopäätöksiä ja miettiä jankuttamisen kiinnostavuutta.

Tuli, jostain syystä mieleen Juicen laulun Rauhaa ja pulunjalkakultin sanoma jostain punaiselta ja tunkkaiselta rähmällään olon aikakaudelta.

http://lyrics.fi/juice-leskinen/rauhaa

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Miksikähän Appelsin ei itse viitsi käsitellä asiaa objektiivisesti ja monelta kantilta. Nähtävästi kun on jo katsantokantansa valinnut, ja päättänyt kaikkien muiden olevan väärässä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Pata kattilaa... Huomaatko omassa katsantokannassasi mitään juuttuneisuutta?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #32

Tavallaan huomaan. En osaa uskoa rasistien väkivallattomuuteen kuten Appelsin, jonka mielestä tappaminen on jotenkin hyväksyttävää kun se kohdistuu sellaiseen joka vastustaa vihaa. Minulla on vastaavista uhkauksista ihan omakohtaisia kokemuksia eikä niitä helposti pois mielestä saa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jaa-a. Sanopa sitten se. Tuo juttu nyt kyllä oli valtalehdistössä esiintyneistä kirjoituksista varsin poikkeava ja hymistelyyn tai silmät kiiluvaan vihameuhkaamiseen taipumaton. Objektiiviseksi jutun teki tosiaan asioiden monelta puolelta katsominen, mielestäni näin.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #33

Mielestäni ei ole objektiivista poimia Peli poikki-mielenosoituksen sadoista banderolleista ja julisteista yksi ja väittää sen edustavan mielenosoituksen linjaa.

Sinusta siis on. Olen eri mieltä kanssasi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #37

Pitkä kirjoitus, jossa käsitellään laaja-alaisesti mielenosoitusta ja disinformaatiota, sekä eri ryhmien tarkoitushakuista käyttäytmistä jne. Enempää en juttua ryhdy referoimaan. Ullan teksti puhukoon puolestaan.

"Siksi tälle ryhmälle viikonlopun mielenosoitus ei ollut vain vilpitön hätähuuto fasismia vastaan, kuten suurella osalla marssijoista varmasti oli, vaan keino tuoda häikäilemättömästi esiin omaa näkemystä. Niinpä marssilla nähtiinkin esimerkiksi banderolli, jossa hyökätään Suomea ja (mielenosoitusta turvaavaa) poliisia vastaan. " - mitä tuo lause sitten kertoo? Se kertoo juuri sen, mitä siinä lukee. Siitä voi sitten ihan keskenään tehdä johtopäätöksen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tuli, jostain syystä mieleen Juicen laulun Rauhaa ja pulunjalkakultin sanoma jostain punaiselta ja tunkkaiselta rähmällään olon aikakaudelta.

http://lyrics.fi/juice-leskinen/rauhaa'"

Kun minä selaan näitä keskusteluja niin jostain syystä mielessäni soi melkein aina tämä laulu.

https://www.youtube.com/watch?v=uT4lWIqlU1A&index=...

ja tämäkin

https://www.youtube.com/watch?v=ADilN0erl_k

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Hyvä kirjoitus jälleen Ullalta. Selvää on, että on joukko, jolle ei oikein kirjoiteta koskaan. Oma draaman kaari ja viisaus pitää kaivaa asiaan kuin asiaan. Näinhän se vastakkainasettelu vähenee.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ulla kirjoittaa kannattajilleen. Sitä samaa turvallista Ullaa jota Ulla aina on kirjoittanut ja kirjoittaa jatkossakin. Mutta miksikään puolueettomaksi havainnoitsijaksi tuskin kukaan Ullaa uskoo.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kerropa miulle tuosta toisesta puolesta. Anarkistien tuhopoltoista meinaan.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Kukahan sitten olisi se puolueeton kommentoija ?? Olisi mukava hänen kannanottojaankin lueskella.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Täällä sanotaan aika paljon ettei Ulla kirjoita objektiivisesti ja puolueettomasti.. Voinko kysyä esimerkkejä jotka tuohon päätökseen teidät vei? Minusta tuli oli hyvä kirjoitus ja olen aika lailla samaa mieltä vaikka erojakin on..

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Minusta Ullan kirjoitus oli hyvä. Tässäkin ketjussa on näitä ääripää ihmisiä. Kun itse katselee ääripäästä eihän sitä näe mitään muuta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ulla Appelsinin kirjoituksesta tuli mieleen P. Mustapään runo "Oknos". Hän punoi kultaista köyttä "aamusta iltaan asti" aina vain uudelleen, sillä samalla kun köyttä tuli, aasi söi sitä. Työ ei siis edistynyt, koska aina löytyi joku, joka ei ymmärtänyt antaa sen edistyä?:
"Ei edisty siis työ, Mink' kiertää hän, sen herja aasi syö".

Tarinan hupaisa käytännön opetus yrittävälle tekijälle on runon lopussa:
"Kun pyrkimykses ylevän ja korkean sun professoris kaasi,
niin muista dosentti, ett' hänkin on vain tyhmä aasi."
:))

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän tuota Ullan kirjoitusta kukaan osannut moittia mikä olisi väärin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Huomasiko muuten kukaan, ettei bussien poltosta tullut yhtään vastausta? Ilmeisen hyväksyttävää toimintaa taitaa olla, samoin kuin poliisien kurmottaminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset