OutiMara mie vaan mietin

Muuta hyvä mies vaikka Mäntsälään!

Luin Hesarin jutun asunnottomasta työssäkäyvästä nuoresta miehestä (http://www.hs.fi/kaupunki/a1470110644203). Asunto on mennyt erossa emännästä ja varaa ei ole vuokrasunnon hankkimiseen 40000 euron tuloilla. huh, huh…

 ”Tämä on minun kotini, enkä haluaisi muuttaa täältä pois” toteaa nuori mies. Olisiko napanuora kotiin syytä katkaista? Moni on joutunut kotoaan ennen häntäkin lähtemään. Ei ole ollut valinnanvaraa. Opiskelemaan tai työn perässä. Mikä on peruste asunnottomuudelle Helsingissä työssä käyvälle ihmiselle? Sanoisin, että tämän miehen kohdalla se on oma valinta. En halua lähteä täältä….

Tunnen useita perheitä, joiden lapsukaisten ensisijainen toive on ollut päästä opiskelemaan Helsinkiin. Sehän on ihan ok. Se on myös valinta, jos pystyt samaa alaa opiskelemaan muualla. Siinä valinnassa joutuu ottamaan huomioon halunsa lisäksi korkeat elinkustannukset ja korkean vuokratason jne

Itse olen aikoinani tehnyt valinnan, että Jyväskylä on eteläisin paikka, missä haluan asua. Työtä olen hakenut ja saanut muualta. Ei ole ollut ongelmaa asunnon saamisessa.

Joten muutappa mies vaikka Mäntsälään (tosiasiallisesti en tiedä ko paikkakunnasta mitään, rimmasi vain otsikkoon), matkaa Helsinkiin on 61,4km ja ajoaika 43min. Aivan normi settiä täälläpäin Suomea. Asunto löytyy varmasti halvemmalla, joudut hankkimaan ehkä auton, ehkä et, mutta sinulla olisi sentään koti, mihin mennä! Elämä on valintoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oikeaa puhetta! Hesassa ei ole pakko asua, ja oikorata vie Mäntsälästäkin nopeasti Stadin keskustaan. Täällä Lahdessakin on paljon edullisempaa asua, ja tunnissa pääsee keskustasta keskustaan myös ilman autoa.

https://www.youtube.com/watch?v=PSfiVKNXB40

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Onko ihmisten kädettömyys syynä aika moniin ongelmiin? 4-vuotiaat ovat usein voimakkaan tahtotilan alaisia, mutta aikuiset ihmiset viitsivät valittaa ja tahtoa milloin mitäkin. Kaveri voi vaiks uuden emännän löytää vähän kauempaa ko stadist.

Tiällä päin ei liiku ku karhut, jos julkista liikennettä mietitään. Joten samaa mieltä, Pekka!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Joo, ikänsä stadissa asuneelle tekisi ihan hyvää nähdä muutakin maailmaa...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jutussahan sanotaan, että luottotiedot menneet ja maksuhäiriöt.

Ei tuloilla paljon paina kuin nuo merkinnät. Olisi mies voinut toisissa kaupungintaloissa pyytää asuntoa? Mutta emme tiedä, miksi ei voi niin tehdä? Jos vaikka duunipaikka yllättäen loppuu, niin hankalahan on järjestellä asiat uudelleen.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Aika jännä, että Hesari hakee tällaisen "asunnottoman", joka tienaa 40 000 e. vuodessa. Ilmeisesti jutun tarkoituksena oli tuoda ilmi asunnottomuuden vakavuutta helsinkiläisten ongelmana?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

No eiköhän asunnottomuus ole suurinta Helsingissä?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Hesassa on asunnot annettu/annetaan narkkareille ja mamuille(kuka nyt mitä nimitystä haluaa käyttää es.suomeen otetuista 32 000 nuorukaisesta jne.)joille vuokrataan veronmaksajien rahoilla es.12 neliön luukkuja 970 euron hintaan.

2000-3000 kk.vuokralla saadaan siis vokki-mamu bisneksen lisäksi ulkolaisten ja suomalaisten verorahoilla VOITTONSA tahkoavien bisneksentekijöiden massit paratiisitileille.

Kyllä siellä parhailata paikoilta riittää eun kansansiirron påorukalle asuntoja luxus kämpistä,kuka maksaa?No te tietysti veronmaksajat,sossu ja as.tukijärjestelmän kautta maailman tappiin.Hyvä kun ostit ylihintaisen asuntosi ja saat naapureiksi aivan muuta kuin kuvittelit:nyt moni itkee petetyksi tulemisistaan,se on heidän reaktionsa ja sou,niin he sen kokevat.

Hauskasti jäävät myös kaupungeissa suomalaiset perheet vaille asuntoa,työssäkäyvätkin ,kun taas nämä veronmaksajien rahoilla elätettävät saavat perheasunnot parhailta paikoilta ja kaiken päälle ne remontoidaan viimeisen päälle.Tätä ei tapahdu kun suomalainen muuttaa vuokra-asuntoon.Myöskään säännöistä ei niin lukua,suomalainen taas saa lähdöt alta aikayksikön.

40 000 kk.tienaava ei tarvitse itkeä lehtien palstoilla,että se siitä.Kun suomessa on 500 perhettä ilman kotia,ollut vuosikausia ja ne 7000(10 000) vähintään suomalaista ilman kotia,voi,voi.
Turha kuittailla että ovat "juoppoja ja laiskoja",siellä on vauvasta vaariin ihmisiä.Työssäkäyviä ,eläkeläisiä jne.jne.
Menkääpä katsomaan asunnottomien tilannetta ihan sinne oikeisiin paikkoihin,ja miettikää pienissä päissänne miksi suomalaisten asunnottomien tilanne ei kun huononee.Ottakaa huomioon myös konkurssit ,duunien menetys kun potkitaan pihalle ja se että suomessa menee pakkomyyntiin tai hiljaisella myynnillä koteja alta,kun ei vara enää maksaa lainoja tai terveys pettää.

Hesa ei ole ainoa paikka jossa asunnotta on ihmisiä.Eikä muuten ainoa kaupunki suomessa,elämää on muuallakin ja asunnottomia ja työttömiä koko hela suomi täynnään.700 000 oikeasti työtöntä ja 70 000 nuorta syrjäytymisvaarassa,silti on vara elättää ja asuttaa veronmaksajien rahoilla eu-kolhoosin tuotoksia ja herralaumaa eun ytimissä.Kyllä on suomalainen susi toiselle ja kateellinen jopa asunnottomille kun on vara halveera ja tuomita suomalainen joka haluaa asua "ytimissä"

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ymmärtääkseni en ole missään vaiheessa halveerannut asunnottomia, joten eipä sille linjalle kannata lähteä! Kysymys on nuoren miehen tilanteesta, joka mielestäni heijastuu yhteiskunnassa laajemminkin. Ku mä haluan.... Jos mies ei saa itselleen asuntoa, sinkkuna ja noin 3000e/kk tienaavana, kenessä vika?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eräs maahanmuuttaja selitti, että "tunsin, että minun pitää muuttaa Helsinkiin asumaan", minkä ajatuksen viranomainenkin nielaisee ja antoi kaiken mahdollisen tuen.

Sen sijaan vastavalmistunut opintovelkainen luokanopettaja ei tohtinut ottaa vastaan vuoden sijaisuutta Helsingistä, koska opintolainoja piti maksaa, työmatka Turusta oli pitkä ja kallis eikä toisaalta vuokra-asumiseen H:gissä niillä hinnoilla ja vastavalmistuneen nettotuloilla ollut varaa.

Hän jäi siis roikkumaan Turkuun ja tekee hyvin lyhytaikaisia sijaisuuksia lähiympäristössä...

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Tämä oli juuri kirjoitukseni pointti. Elämä on valintoja. Se, että Helsingissä asuminen ja eläminen on ihguu, ei voi olla syy. Kyllä työn (sekä asunnon) perässä pitää muuttaa. Jos vain haluaa olla haluamisen takia, ei riitä syyksi.

Olen kuullut myös maahanmuuttajien tarinoita, "koska sukulaiset Helsingissä". Eihän tämä voi olla (ei saisi olla) syy pääkaupunkiseudulle pyrkimiseen. Tai voihan se olla, mutta ensin työ/koulu ja itse hankkima asunto.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Muut kaupungit voivat parantaa vetovoimaansa ottamalla Helsingistä mallia. Helsinki on lapsi- ja kulttuurimyönteinen, melko vitaali kaupunki missä nuoria arvostetaan. On paljon koulutuspaikkoja ja kaikenlaisia mahdollisuuksia.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #11

Juu...eihän kysymys ollutkaan siitä, onko Helsinki hyvä paikka vai ei. Vetovoimaahan sillä ilmeisesti on, mutta jos elämisen edellytykset eivät toteudu, onko kulttuurilla tai lapsimyönteisyydellä mitään merkitystä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomessa olisi syytä keskustella perhe-, asunto- ja työpolitiikan laadusta, jotta maamme kansalaisten syntyvyys voisi kohentua.
https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/fil...

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Onpas hurjan näköinen kartta... Mutta onneksi lisäkseni on vielä joitakin muitakin, joiden viimeinen valinta on pääkaupunkiseutu. Työ ja elämisen edellytykset, lähdetään siitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ruotsissa ei vastaavaa syntyvyyden laskua ole. Vaikka feministinen politiikka somessa saa kyytiä se myös edistää syntyvyyttä, ja toisinpäin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Onnea Ruotsi! Feminismistä en tiedä (enkä haluakaan), mutta sillä tuskin lapsia lisää siitetään. Epävarmuus ja talonpoikaisjärki ovat asioita, jotka syntyvyyttä alentavat.

Palatakseni blogin aiheeseen, jonkun pitäis tolle pojalle kertoo, että muuta vähän kauemmaksi asumaan, pidä työsi ja kaikki ovat tyytyväisiä. Ei tarvitse nyyhkytarinoita sillon julkaista. On olemassa ihmisiä, joilla ei ole näitä vaihtoehtoja. Oikeasti köyhiä, työttömiä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #16

Kyllä ko. pojan liksalla elää ihan mukavasti missä vain. Kyse on oman talouden hallinnasta - ei niinkään rahan puutteesta. :))

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

Vantaakaan ei monelle kelpaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #20

Miksi? Ai niin, ku halutaan olla ytimessä? HALUTAAN, koska realiteeteilla ei ole mitään tekemistä haluamisen kanssa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #22

Pelätään kai tuntematonta ja statuksen laskua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

Mitä tarkoitat 'talonpoikaisjärki' alentaa syntyvyyttä? Suomessakin tehtiin feministististä politiikkaa silloin kun syntyvyys oli korkea, silloin vaan perhekeskeisyyttä, naisten tasavertaisuutta, päiväkoteja yms ei kutsuttu feministiseksi.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #19

Kaikki ääri ismit on pyllystä! Talonpoikaisjärjellä viittaan siihen, et jos oot työtön, koditon, silloin ei lisäännytä. Siihen Suomessa on mahdollisuus vaikuttaa. Feministinä voisit käydä tota poikaa äidillisen ohjein neuvomassa, et sais elämänsä kuntoon...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #21

Ennen ihmiset myös sai ekan lapsen nuorempana. Ja isovanhemmat asuivat lähellä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #24

Tiiä vaikka tuohii nuori mies löytäs ehan emännän Mäntsälästä. Ja vot tulis lapsia liuta :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset